Keizerstad FM schrijft geschiedenis in Nederland

De ex-piratenzender Keizerstad FM is vorige week donderdag, 15 september 2011, na bijna dertig jaar, gestopt met uitzenden via de ether. In vele opzichten was de regionale commerciële radiozender uit Gelderland een pionier op radiogebied. Radio.NL bracht een bezoek aan de laatste uren van Keizerstad.

Na afsluiting van de periode als “vrije radiozender” in november 1989 stond na zeven uitzendjaren de teller van het aantal inbeslagnames van zender- en studioapparatuur op 90.

Zo gebruikte het in 1988 als eerste omroep in Nederland het scedulingprogramma Selector, was het in begin jaren 90 één van de eerste regionale zenders met een volledig geautomatiseerde uitzendstraat voorzien van DALET-software met “maar liefst” 60 GB aan harde schijfopslag (toen deze discs nog 50.000 gulden kostten).

Het nam als legale publieke streekomroep in dezelfde periode als eerste een sterke “Nozema-zender” in gebruik (FM 97.7) en forceerde het, met behulp van medestrijders binnen de toenmalige belangenvereniging VSO, de invoering van stereogeluid voor publieke lokale- en streekomroep.

Ook hebben ca. dertig medewerkers van het regionale Keizerstad in de afgelopen 30 jaar werk gevonden bij grote landelijke en zelfs internationale radiostations, media- en toeleveringsbedrijven.

Programmatisch werd er spraakmakend radio gemaakt. Horizontale programmering was er al in 1982, personalitieshows in de ochtend en de middag, zoals we die nu kennen van de landelijke publieke en commerciële radio, waren er in 1985 al bij “Keizerstad 958”.

Wie kent in Gelderland niet de programma’s van Hans Tournee, Balthasar van Puffelen en Gerry van de Velden? Ook is het de zender waar de initiatiefnemer gedurende het gehele 30-jarige bestaan als directeur aan het roer heeft gestaan. Al met al uniek te noemen.

Na voorlopers “Frontaal” en “Neerlandio” startte “Keizerstad 955” in september 1982. De legale periode brak aan op 1 april 1990 als publieke streekomroep, het latere “Keizerstad 97.7” voor alle gemeenten in de Overbetuwe. Negen jaar later koos “Keizerstad 87.8” een toekomst als commerciële regionale zender.

In 2003 verwierf het moederbedrijf van de zender 4 etherfrequenties tijdens de vergelijkende toets. Saillant detail: Keizerstad verwierf de 4 zenders in een strijd met één van haar toenmalige aandeelhouders: Het inmiddels ter ziele gegane Rebecca Radio.

 

Keizerstad door via internet
Na de laatste tonen van Keizerstad FM via de ether, afgelopen donderdag, is het radiostation op hetzelfde moment via internet van start gegaan met “Keizerstad 80s, Feel The Music”. Bekijk hier de foto’s van het afscheid van Keizerstad FM. 24 uur per dag alleen maar 80-er jaren muziek voorzien van vormgeving uit 30 jaar Keizerstad.

Geen presentaties en geen advertenties. “Muziek uit die periode is kenmerkend voor Keizerstad. En we draaien gewoon alle bruikbare jingles, of er nu een frequentievermelding in zit of niet”, zegt Ignas Kuppens, initiator van de zender.

“We krijgen nu al hele leuke reacties en dat is niet gek want het klinkt te gek met al die leuke oude jingles en muziek!”. Er zijn plannen voor meer radiostreams in verschillende formats via het internetplatform www.keizerstad.nl. Ook zijn er initiatieven voor een website over de geschiedenis van Keizerstad. 

Keizerstad FM, eigendom van de Oostelijke Media Groep BV in Elst, heeft afgelopen donderdag het roer overgedragen aan Radio Oranje Nationaal. Dit radiostation wordt ondersteunt door de televisiezender TV Oranje. Via de zenders in Arnhem en Nijmegen wordt nu alleen muziek van Nederlandse bodem uitgezonden. Datzelfde geldt voor het programma dat via de 2 andere zenders van de Oostelijke Media Groep in Apeldoorn en Ede, waar RADIONL te horen is. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten