Skyradio Group van satelliet naar glasvezel

Ab Trik, CEO van de Skyradio Group en Peggy Corstens, Directeur KPN Broadcast Services hebben overeenstemming bereikt over een voortzetting van de samenwerking. KPN zal nog 6 jaar de FM-distributie voor de zenders Skyradio en Radio Veronica verzorgen. Ook kondigen beide partijen diverse innovaties aan om volledig over te gaan op glasvezeldistributie met als doel de FM-kwaliteit en continuïteit van de ontvangst te verbeteren.

KPN Broadcast Services was sinds het opsplitsen van Nozema al de provider van de FM-distributie voor Skyradio en Radio Veronica via diverse zendmasten in Nederland.

Glasvezel
KPN heeft de zendmasten in Nederland via glasvezel met de studio’s van Skyradio en Radio Veronica verbonden. Hiermee kon volgens Skyradio eindelijk afscheid worden genomen van de bestaande satellietverbinding die gevoelig is voor weersomstandigheden, waardoor het signaal tot enkele keren per jaar kortstondig weg kon vallen.

De glasvezelverbinding maakt bovendien een grotere bandbreedte mogelijk omdat het signaal ongecomprimeerd kan worden doorgezet, waardoor luisteraars een verbeterde audiokwaliteit ‘kunnen’ ervaren, zo meldt Skyradio.

Verder zullen de FM-signalen worden ‘gesynchroniseerd’ zodat luisteraars onderweg in de auto ongemerkt en storingsvrij via RDS van de ene zendmast op de andere worden overgeschakeld.

“Het klinkt modern en het wordt nog veel toegepast, maar de satellietverbinding was in feite een achterhaald principe. Wij willen onze luisteraars het beste bieden dat mogelijk is in FM. Met glasvezel kunnen we dat nu ook”, aldus Ab Trik, CEO van Skyradio Group.

Volgens Trik zullen vrijwel alle luisteraars dat merken aan de kwaliteit van het geluid. “En ondertussen werken we keihard aan oplossingen voor de problemen in Noord-Nederland door de brand in Hoogersmilde. Ons doel is heel Nederland van Skyradio en Radio Veronica te laten genieten en dat in de best denkbare FM-audiokwaliteit.” [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten