Etherpiraten riskeren boetes tot 45.000 euro

Het Agentschap Telecom probeert het aantal etherpiraten op de FM al jaren lang aan te pakken, maar dit heeft weinig resultaat. Daarom gaat het AT met ingang van deze maand boetes voor het illegaal gebruiken van de FM-band ophogen tot 45.000,- EUR. Ook gaat het AT tijdens de kerstperiode extra controleren om overlast van etherpiraten te voorkomen.

Boete afhankelijk van ernst overtreding
De boete kan oplopen tot € 45.000,- en is mede afhankelijk van de ernst van de overtreding. Dit wordt onder andere bepaald door de mate van storing die de etherpiraat met zijn uitzending veroorzaakt.

Naast de hogere boete hanteert Agentschap Telecom een lik-op-stuk beleid. De overtreder ontvangt bij illegaal uitzenden eerst een waarschuwing. Als binnen een uur geen gehoor wordt gegeven aan de waarschuwing kan de inspecteur ter plaatse direct een overtreding constateren.

Dan zal de inspecteur een Rapport van Bevindingen opstellen en riskeert de overtreder de boete. Agentschap Telecom hoopt met deze aanpak overtredingen en overlast te voorkomen

Commercialisering en professionalisering
De afgelopen periode signaleert Agentschap Telecom een verschuiving in het type etherpiraat. Waren het eerst vooral de ‘zolderkamerpiraten’ (hobbyisten), nu zijn het de grotere ‘feesttentpiraten’ die overlast veroorzaken.

“Zij gebruiken steeds zwaardere  apparatuur met grotere vermogens en hogere antennemasten. Daarmee hebben ze een groter bereik en is de overlast groter”, aldus het AT.

Daarnaast ziet Agentschap Telecom een toename van het aantal mobiele masten dat op afstand, vanuit een studio, aangestuurd kan worden. Dit soort constructies wordt gebruikt bij uitzendingen vanuit horecagelegenheden, schuurfeesten en feesttenten. Vanwege de overlast die deze etherpiraten veroorzaken zal Agentschap Telecom zich ook meer op dit soort overtreders richten.

Overlast
Etherpiraten zorgen met hun illegale uitzendingen voor veel overlast volgens het AT. Dat is opvallend, want de piraten gebruiken vaak professionele zenders die storingsvrij uitzenden. Vaak leveren ze nog minder storing dan officiële landelijke radiozenders.

AT: “In een aantal gevallen wordt het radioverkeer van luchtvaart en het C2000- communicatiesysteem gestoord (dit is het communicatiesysteem van ambulancediensten, brandweer, marechaussee en politie). Dit kan levensbedreigende situaties opleveren. De ontvangst van calamiteitenzenders kan ook in het geding zijn. Zij verstoren ook de ontvangst van commerciële en publieke omroepen, waardoor deze minder luisteraars bereiken. Daardoor lijden de omroepen economische schade. En tot slot ondervinden de luisteraars hinder bij het luisteren naar hun favoriete radiostation. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten