Zweedse journalisten schuldig bevonden in Ethiopië

Twee Zweedse journalisten zijn woensdag in Ethiopië schuldig bevonden aan het ondersteunen van terrorisme. De twee werden een half jaar geleden door het leger gearresteerd in de voor journalisten verboden Somalische regio Ogaden in het oosten van het land. Ze waren in het gezelschap van etnisch-Somalische rebellen illegaal de grens overgestoken.

De rechter verwierp hun verweer, dat ze toen ze werden opgepakt bezig waren nieuws te vergaren. Het vonnis wordt volgende week bekend, maar de veroordeelden hangt vijftien jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

De rechter noemde het hoogst onwaarschijnlijk dat de Zweden, Johan Persson en Martin Schibbye, aan het werk waren en zei dat het Ogaden Nationaal Bevrijdingsfront, dat door Ethiopië als een terroristische organisatie wordt beschouwd, de reis van de journalisten had georganiseerd. De twee reisden vanuit Londen via Kenia en Somalië naar Ethiopië.

Volgens de Zweedse journalistenbond is de veroordeling bedoeld om journalisten ervan te weerhouden onderzoek te doen naar mensenrechtenschendingen in Ogaden. “Dit is een politieke veroordeling. Bewijs dat het hier om een terreurdaad gaat ontbreekt”, aldus de voorzitter van de bond, Jonas Nordling. “Het gaat om twee erkende verslaggevers, die gebruik hebben gemaakt van geaccepteerde journalistieke methoden om het gebied binnen te komen.”

De Zweedse regering liet weten direct contact te zullen opnemen met de Ethiopische regering naar aanleiding van de uitspraak.

“Wij gingen en gaan ervan uit dat ze op een journalistieke missie waren”, zei premier Fredrik Reinfeldt. “Ze moeten zo snel mogelijk worden vrijgelaten, om zich weer bij hun gezinnen in Zweden te kunnen voegen.”

Persson en Schibbye zeggen in Ogaden nieuws te hebben vergaard over de Zweedse oliemaatschappij Lundin Petrol, die in het gebied naar olie zoekt. Ze hebben wel toegegeven dat ze Ethiopië illegaal zijn binnengekomen. Ook Amnesty International veroordeelde de uitspraak van de rechter. Persson en Schibbye zijn volgens de mensenrechtenorganisatie gewetensgevangenen, die uitsluitend zijn vervolgd omdat ze hun werk deden. [Novum/AP/RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten