Amsterdam was de afgelopen week weer het mekka voor radio- en televisietechneuten van over de hele wereld. Tijdens de International Broadcasting Convention (IBC) werden de nieuwste snufjes op het gebied van uitzendtechniek getoond. Zo ook RadioDNS: een techniek die klassieke radio met internet verbindt.
Radio-uitzendingen worden niet alleen meer via reguliere radio’s beluisterd. Ook via smartphones, mobiele telefoons en webbrowsers is het inmiddels heel eenvoudig om naar de radio te luisteren. Inmiddels mag geconcludeerd worden dat radio is uitgegroeid tot een multimediaal platform.
Een ontwikkeling die daarmee parallel loopt, is de toename van interactieve functionaliteiten. Een goed voorbeeld hiervan is RadioDNS. Dit is een open standaard die het mogelijk maakt het radiosignaal automatisch te linken aan het internetadres waarop zulke interactieve diensten te vinden zijn.
RadioDNS bestaat uit twee onderdelen: RadioVIS en RadioEPG. RadioVIS zorgt ervoor dat radio visueel wordt op zogenaamde hybride radio’s, zoals smartphones. Onder meer het logo van het radiostation kan in beeld getoond worden, alsmede welke plaat er draait of welk programma er momenteel te horen is. RadioEPG zorgt met ‘service following’ ervoor dat er zonder probleem geschakeld kan worden tussen FM/DAB-ontvangst en de internetstream. Zodra het FM- of DAB-signaal te zwak is, wordt binnen enkele seconden overgeschakeld naar de internetstream.
De koppeling tussen het FM/DAB-signaal en internet gebeurt middels het RDS-signaal. Zo zijn onder meer de frequentie, de landcode en de PI-code gekoppeld aan een DNS-server op internet. Vanaf deze server wordt alle informatie van het internet gehaald.
RadioDNS is een zeer handige techniek die alleen maar pluspunten lijkt te hebben. Toch zijn er ook een aantal minpunten. Voor RadioDNS is een internetverbinding nodig, wat weer tot kosten leidt. Nu is dit voor RadioVIS niet zo schokkend, aangezien deze datastroom niet al te groot is. De hoeveelheid verbruikte data gaat pas echt oplopen als de service following van Radio EPG (van FM/DAB) naar de internetstream schakelt. Met de huidige datalimieten voor mobiel internet kan dit tot zeer hoge kosten leiden. En ook als het 3G-netwerk zwaar belast wordt, zoals tijdens de IBC regelmatig het geval was, buffert de internetstream regelmatig.
In het Verenigd Koninkrijk is de BBC bij Radio 1 en zusterstation 1Extra onlangs gestart met het aanbieden van RadioDNS. Daarnaast gebruiken ook diverse commerciële radiostations de techniek al. In Nederland is RadioDNS beschikbaar via onder meer Radio 1 en 3FM. Een videodemonstratie van RadioDNS is hier te bekijken. [RS/Radio.NL]