NRC-redacteur weg na onjuiste berichten over Friso

NRC-redacteur Jannetje Koelewijn, die na het ski-ongeluk van prins Friso onjuiste informatie over zijn gezondheidstoestand naar buiten bracht, heeft ontslag genomen. Nadat ze haar ontslag zondagavond had aangeboden vroeg hoofdredacteur Peter Vandermeersch haar de beslissing te heroverwegen, maar ze bleef ze bij haar besluit, meldt de krant op zijn website.

De NRC liet oud-ombudsman van de Volkskrant Thom Meens de berichtgeving over Friso onderzoeken. Hij concludeerde in april dat de NRC de omstreden artikelen over de toestand van de prins nooit had mogen plaatsen. Koelewijn schrijft volgens de NRC in haar ontslagbrief dat de conclusies van Meens gebaseerd zijn op ‘aperte onwaarheden’ en dat ze die daarom niet accepteert.

Vandermeesch heeft de redactie dinsdagochtend ingelicht. Hij stelt het heel jammer te vinden op deze wijze afscheid te moeten nemen van ‘een uitstekende journaliste en een prettige collega’. “De hoofdredactie wil haar grote waardering uitdrukken voor Jannetje en voor de belangrijke rol die ze de voorbije jaren heeft gespeeld op onze kranten.”

Volgens Koelewijn is een onwerkbare situatie ontstaan tussen haar en Vandermeersch, schrijft de Volkskrant dinsdag. In een interview met het Belgische tijdschrift Humo zei Vandermeersch onlangs dat de krant ‘lelijk in de fout’ is gegaan bij de berichtgeving over Friso.

Hij zei dat de informatie was ingewonnen op een manier ‘die niet koosjer’ was. “En dan nog op de voorpagina van de krant plaatsen, in een stuk dat een Telegraafverhaal leek omdat het de ik-vorm hanteerde.” Voor Koelewijn was dat interview een teken aan de wand, schrijft de Volkskrant.

Nadat Friso in februari in het Oostenrijkse wintersportgebied Lech was bedolven onder een lawine schreef Koelewijn onder meer dat op een MRI-scan geen bijzonderheden te zien waren. Haar bron was Claudius Thomé, hoofd van de afdeling neurologie van de Universiteitskliniek in Innsbruck.

Haar man, neurochirurg Kees Tulleken, zou hem hebben gesproken op een congres van neurochirurgen in het ziekenhuis waar Friso lag. Koelewijn was daar als echtgenote van Tulleken binnengekomen. Het ziekenhuis ontkende meteen dat Thomé uitspraken over de toestand van Friso had gedaan. Later bleek dat Friso waarschijnlijk nooit meer bij bewustzijn komt. Koelewijn en Tulleken raakten in opspraak. Tegen Tulleken loopt nog een tuchtprocedure omdat hij mogelijk het medisch beroepsgeheim heeft geschonden. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten