Persvrijheid in het geding in Latijns-Amerika

Geweld en autoritaire regeringen zijn de grootste bedreigingen voor een onafhankelijke pers in Latijns-Amerika. Dat heeft de Inter-Amerikaanse Persassociatie (IAPA) dinsdag gezegd na afloop van haar 68e algemene vergadering.

“Fysiek geweld tegen journalisten en een toenemende intolerantie van autoritaire regeringen vormen de grootste problemen waar de onafhankelijke pers op dit continent mee te maken heeft”, staat in een verklaring van de IAPA. De afgelopen maanden werden dertien journalisten vermoord in Mexico, Honduras, Brazilië en Ecuador, ‘alleen omdat ze hun werk deden’.

De organisatie beschuldigt de presidenten van Venezuela, Argentinië en Ecuador ervan onafhankelijke journalisten in hun land het zwijgen op te willen leggen door ‘beperkende wetgeving, discriminatie in staatsadvertenties en enorme door de staat geleide en private mediamechanismen die worden ingezet om te belasteren en smerige campagnes te voeren’.

IAPA bekritiseerde onder meer de Argentijnse president Cristina Fernandez, omdat ze niet op persconferenties komt en omdat haar plannen om ‘actie te ondernemen tegen de audiovisuele media van de Grupo Clarin’ een bedreiging voor de persvrijheid vormen. De Argentijnse regering heeft gezegd dat Grupo Clarin voor 7 december de meeste van zijn radio- en televisiezenders moet hebben verkocht. Het kritische Clarin heeft onder meer tien radiostations, vier televisiekanalen en een krant.

Aan de Argentijnse mediawet is in 2009 een clausule toegevoegd waarin het aantal zenders dat één bedrijf mag hebben wordt beperkt. Clarin is daartegen in het verweer gekomen. [Novum/AP/Radio.NL]

Gerelateerde berichten