De informatiezender Radio 1 in Vlaanderen is meer muziek gaan draaien in de ochtend. Tijdens het actualiteitenprogramma “De Ochtend”, vergelijkbaar met het “Radio 1 Ochtendjournaal” in Nederland, worden nu elk uur vier platen gedraaid. Volgens netmanager Diane Waumans houdt geen luisteraar het vol om drie kwartier zonder muziek te luisteren.
Het is een veel gevoerde discussie: wel of geen muziek op een actualiteitenzender. Waar in Nederland al diverse omroepen de drang hebben om muziek te moeten draaien op de nieuws- en sportzender Radio 1, is het in Vlaanderen niet veel beter. Daar zijn zelfs hele muziekprogramma’s te horen op de informatiezender Radio 1.
Tijdens de ochtenduren is op Radio 1 in Vlaanderen het populaire actualiteitenprogramma “De Ochtend” te horen. Het programma is tevens live op televisie te volgen via Canvas. Recent is het aandeel aan gesproken woord tijdens De Ochtend verhoogd en wordt er minder muziek gedraaid. Maar volgens netmanager Diane Waumans heeft deze verandering compleet verkeerd uitgepakt en zouden de luistercijfers van het programma gedaald zijn.
Om het tij te keren is besloten dat er weer muziek gedraaid moet worden tijdens de ochtend op Radio 1. In een intern e-mailbericht aan het personeel van Radio 1, dat in handen is gekomen van enkele Vlaamse kranten, legt de netmanager op dat voortaan tussen 7 en 8 uur en tussen 8 en 9 uur vier platen te gedraaid moeten worden, waarvan één Nederlandstalig. De afspraak is strikt, want het moet om volledige nummers gaan. Een lied een minuut laten horen telt niet mee.
Waumans schrijft in een e-mail aan de journalisten van De Ochtend “ongerust te zijn over de verteerbaarheid van het programma zoals het nu is. Het is één massieve, bijna ononderbroken woordenstroom waar veel te weinig adempauzes inzitten”. Volgens Waumans is de mix zoek: “Geen mens houdt het vol om ruim drie kwartier, zonder een noot muziek, zonder onderbreking te blijven luisteren.” Gelukkig voegt ze er wel aan toe dat de afspraak vervalt ‘als het land of de wereld in brand staat’.
Het blijft opmerkelijk dat nieuwszenders in Nederland en België terug blijven vallen op muziek, terwijl in landen als Engeland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten genoeg nieuwszenders zijn, die uitstekende luistercijfers scoren, zonder ook maar een plaat te draaien. [RS/Radio.NL]