De uitgever en journalist van een Grieks tijdschrift dat een lijst afdrukte met namen van Grieken die een bankrekening in Zwitserland zouden hebben, is vrijgesproken van het schenden van de privacywetgeving. De namenlijst die Hot Doc publiceerde ontketende een fel debat in Griekenland, omdat de regering de lijst niet heeft gebruikt om te controleren of de personen die erop staan de belasting hebben ontdoken.
De rechtbank in Athene gaf geen uitleg bij het vonnis. De uitspraak werd door velen op de voet gevolgd. Het proces werd door aanhangers van de uitgever, Costas Vaxevenis, afgeschilderd als een test voor de Griekse persvrijheid. “Dit besluit (…) staat journalisten toe om hun werk te doen”, zei Vaxevenis na afloop.
Vaxevenis werd opgepakt toen hij vorige week de lijst met tweeduizend namen openbaar maakte. De personen op de lijst zouden enkele jaren geleden allemaal een rekening bij HSBC hebben gehad. Vaxevenis zei dat hij de lijst heeft gepubliceerd in het algemeen belang.
De namenlijst werd in 2010 aan de Griekse belastingdienst toegespeeld door Christine Lagarde, de toenmalige Franse minister van financiën, voor een onderzoek naar mogelijke belastingontduiking. De namen op de lijst kwamen uit documenten met de gegevens van 24 duizend HSBC-klanten die eerder dat jaar gestolen waren. De gegevens waren in handen gekomen van een voormalige HSBC-medewerker.
De Griekse autoriteiten deden uiteindelijk niets met de lijst. Als reden werd aangevoerd dat de gegevens gelekt waren door de bankmedewerker en dat de lijst juridisch dus omstreden was. Griekenland heeft echter al tientallen jaren te lijden onder grootschalige belastingontduiking en de kwestie raakte dan ook een open zenuw bij de Griekse bevolking die al drie jaar te maken heeft met forse bezuinigingen en belastingverhogingen.
Na meer dan twee jaar op de plank te hebben gelegen en bijna vergeten te zijn, dook de lijst enkele weken geleden weer op toen in de media namen verschenen van politici die onderwerp waren van een onderzoek naar belastingontduiking. De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos wist de lijst weer op te sporen en stuurde die door naar premier Antonis Samaras.
Inmiddels is er een onderzoek ingesteld naar de vraag waarom de autoriteiten niet hebben gehandeld toen ze de lijst in handen kregen. [Novum/AP/Radio.NL]