Zoek
Sluit dit zoekvak.

Israel kaapt Hamas TV-uitzending

Het Israelische leger brak maandag in op de frequentie van Hamas TV om waarschuwingen uit te zenden. Zo probeert Israel volgens Cidi zo veel mogelijk Palestijnse burgers te waarschuwen voor bombardementen, en het aantal burgerslachtoffers te beperken. Een woordvoerder van het Israelische leger bevestigde dat de uitzending overgenomen was om waarschuwingen te geven.

Dit zou enkele uren duren. Burgers en internationale journalisten werden opgeroepen zo ver mogelijk uit de buurt van Hamasleden te blijven.

Al-Aqsa tv
De zender Al-Aqsa tv is het officiele tv-kanaal van Hamas. De terreurorganisatie gebruikt het voor nieuwsuitzendingen, kindershows, en religieus geinspireerd entertainment. De zender werd berucht door een kinderprogramma dat haat en antisemitisme verkondigt. In de show, `Pioniers van Morgen’ zei een soort namaak-Mickey Mouse dat je Israel en de Verenigde Staten moet haten. Kinderen konden bellen naar de studio om te vertellen waarom Joden minderwaardig zouden zijn.

Deze achtergrond van Al-Aqsa tv kan niet los worden gezien van Israelische acties tegen Hamas. De televisiezender wordt geleid door het prominente Hamas-lid Fathi Hamad. Naast het verheerlijken van antisemitisme wordt Al-Aqsa tv er ook van beschuldigd terreur jegens de Joodse staat te promoten.

Israel lijkt zich naast deze zender ook te richten op andere nieuwsmediums van Hamas. Afgelopen zondag werden een antenne en een mediacentrum van de terreurorganisatie op het dak van het mediagebouw gebombardeerd. Dit zorgde voor ophef, omdat zich in het gebouw daaronder journalisten bevonden.

Het leger verklaarde dat de aanval alleen het dak trof, dat door Hamas voor communicatiedoeleinden werd gebruikt. Maandagmiddag schakelde Israel Ramez Harb uit, berichtten verschillende media. Deze leider van de Islamitische Jidhad en de Al Quds Brigades bevond zich op dat moment in het mediagebouw. Eerder al werden enkele radiofrequenties overgenomen om burgers te waarschuwen.

Ook Palestijnen houden zich bezig met hacken. Een Palestijnse anonymusgroep hackte een groot aantal Israelische websites. Zij deden dit echter niet om mensen te waarschuwen, maar om ze te irriteren en organisaties te saboteren. [Cidi/Radio.NL]