Kan Omroep Gelderland als rampenzender functioneren?

De ChristenUnie-fractie van Gelderland heeft vragen gesteld over het functioneren van de website Omroep Gelderland bij eventuele rampen. Dit naar aanleiding van de ontploffing bij de energiecentrale Electrabel in Nijmegen, waarbij via diverse media verwezen werd naar de website van Omroep Gelderland.

Statenlid Peter van ’t Hoog van ChristenUnie wil onder andere weten welke afspraken er zijn gemaakt met Omroep Gelderland over de minimale capaciteit van de website in geval van calamiteiten.

Omroep Gelderland: “Volgens hoofdredacteur Mark Snijders van Omroep Gelderland zijn er inmiddels maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de site in de toekomst bij calamiteiten veel meer bezoekers aan kan.” Of de maatregelen nu wel gaan helpen moet nog blijken.

Extra geld
De publieke zender krijgt voor elk uur dat de omroep als rampenzender wordt ingeschakeld veel extra geld. Maar de omroep kan nog steeds niet volledig als rampenzender functioneren. Nu wil Omroep Gelderland ook nog extra geld om als rampenzender op TV extra uitzendingen te maken wanneer dat nodig is.

“Het inzetten van internet en televisie brengt ook met zich mee dat de politiek de omroepen hiertoe moet faciliteren“, aldus directeur Guus van Kleef van Omroep Gelderland. De omroep denkt ook aan een andere oplossing.

De omroep zoekt nu hulp bij de landelijk omroepen. Een mogelijke optie volgens de omroep zou kunnen zijn: “Servers huren van de publieke omroep in Hilversum, waar veel meer capaciteit is“. Maar dat is helemaal niet nodig.

Oplossing
Omroep Gelderland lijkt de kennis & know how niet te hebben om de problemen van de publieke zender op te lossen. De omroep heeft op de hoofdpagina altijd een filmpje staan wat meteen begint te draaien wanneer bezoekers de website willen bekijken. Dit belast de server van de omroep te veel. Maar veel bezoekers zijn er ook niet blij mee dat er meteen een filmpje start.

Voor de omroep is het waarschijnlijk niet mogelijk een automatische detectie in de website te bouwen, zodat de website ook zonder veel plaatjes en filmpjes doorloopt, wanneer er onverwacht veel bezoekers komen.

Voor een ervaren websitebouwer is dit vrij simpel aan te passen. Daarmee is dan ook meteen het probleem opgelost zonder dat de omroep nog meer geld hoeft te vragen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten