Walen en Vlamingen blijven ruziën over FM-frequenties

In België liggen de Walen en de Vlamingen opnieuw in de clinch over het gebruik van een aantal FM-frequenties. Volgens de Waalse openbare omroep RTBF en de Franse gemeenschap zorgen een aantal Vlaamse frequenties voor storingen op Waalse radiostations. Onlangs besloot de Raad van State opnieuw negen FM-frequenties te schorsen.

Al jaren steggelen de Walen en de Vlamingen over het gebruik van FM-frequenties. In 2006 schorste de Raad van State daarom al eens 146 Vlaamse FM-frequenties. In 2011 was het Vlaanderen dat protesteerde tegen de optimalisering van een aantal Waalse frequenties in Brussel.

Dat er nog steeds flinke onenigheid is over het gebruik van frequenties blijkt opnieuw nu de Raad van State negen Vlaamse FM-frequenties heeft geschorst. Het verzoek hiertoe werd al in 2006 gedaan door de Waalse openbare omroep RTBF en de Franse gemeenschap, maar pas in september van dit jaar werd een oordeel geveld, zo werd deze week bekend.

Volgens de RTBF en de Franse gemeenschap was er nog geen overeenstemming met de Vlaamse gemeenschap over de ingebruikname van de frequenties, ondanks dat deze internationaal gecoördineerd zijn en toegewezen zijn aan Vlaanderen. Ook zijn ze van mening dat de frequenties storen op radiostations uit Wallonië.

De geschorste frequenties zijn:
Antwerpen: Q-music – 99.2 (10 kW) i.v.m. storing VivaCité Brussel 99.3
Bree: Nostalgie – 103.0 (1 kW) i.v.m. storing VivaCité Verviers 103.0
Brussegem: Joe FM – 95.6 (1,26 kW) i.v.m. storing Classic21 Luik 95.6
Brussel: Club FM – 102.8 (1 kW) i.v.m. storing La Première Profondeville 102.7
Brussel: Joe FM – 103.4 (10 kW) geen overeenstemming over ingebruikname
Heuvelland (Wijtschate): Q-music 93.2 (0,5 kW) i.v.m. storing Classic21 Wavre 93.2
Poperinge: Top Radio –  104.5 (1 kW) i.v.m. storing Classic21 104.6
Schoten: Nostalgie – 102.9 (50,1 kW) i.v.m. storing VivaCité Verviers 103.0
Tongeren: Nostalgie – 94.8 (1 kW) i.v.m. storing La Première Waremme 94.6

Ook de frequentie 103.1 FM van Q-music vanuit Sint-Pieters-Leeuw (50 kW) stond ter discussie, maar de Raad van State vond dat er onvoldoende argumenten waren om ook deze frequentie te schorsen.

Overigens betekent het schorsen van de frequenties niet automatisch dat de zenders ook daadwerkelijk uit moeten. Alle geschorste frequenties zijn namelijk nog gewoon in gebruik. Het betekent wel dat de Vlaamse en de Franse gemeenschap opnieuw om tafel moeten over de inzet van de frequenties. Mogelijk moeten vermogens of antennediagrammen van een aantal zenders aangepast worden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten