Discovery koopt Scandinavische zenders

Het moederbedrijf van televisiezender Discovery Channel neemt de Scandinavische activiteiten over van het Duitse mediaconcern Prosiebensat.1, waaronder twaalf televisiezenders. Discovery Communications betaalt hiervoor 1,3 miljard euro, werd vrijdag bekendgemaakt.

Onder de overname vallen ook negentien Finse, Noorse, Zweedse en Deense radiozenders. Het Amerikaanse bedrijf krijgt hierdoor voor het eerst sport en algemeen entertainment in zijn portfolio. Momenteel baat het bedrijf naast Discovery Channel ook de vrouwenzender TLC en Animal Planet uit.

De overeenkomst wordt naar verwachting begin volgend jaar afgerond, maar moet nog wel worden goedgekeurd door de betreffende toezichthouders.

Prosiebensat.1 had de Scandinavische zenders in handen sinds de fusie met SBS in 2007. Recent verkocht het bedrijf de Nederlandse SBS-zenders, waaronder ook Veronica en Net5, aan het Finse Sanoma en Talpa van John de Mol. [Novum/AP/Radio.NL]