Omroepbaas wil burger laten kiezen voor publieke omroep

De publieke omroep moet niet meer door de overheid maar weer direct door de burger worden gefinancierd. Wie wil kijken naar Nederland 1, 2 en 3 moet daarvoor zelf kunnen kiezen en er dan ook voor betalen, zegt baas van Omroep MAX Jan Slagter vrijdag in het AD.

Alternatief toekomstplan
Slagter overhandigt binnenkort een alternatief toekomstplan voor het publieke bestel aan staatssecretaris van mediazaken Sander Dekker (VVD), waarin dit idee is meegenomen. Hij stelde het plan op vanwege de bezuiniging van driehonderd miljoen euro op de publieke omroep.

In zijn plan wordt de loonbelasting die nu nog bij mensen op hun loonstrookje wordt ingehouden voor de publieke omroep afgeschaft en teruggegeven aan de burger. Dat zou 1,1 procent van het loon zijn. De kijker moet voortaan zelf kunnen kiezen of hij de drie netten via de kabelaanbieder wil ontvangen of niet.

250 duizend euro
Dit is wel opmerkelijk. De publieke omroep moet zwaar bezuinigen. Maar directeur Jan Slagter van ouderenomroep Max geeft zichzelf wel ruim 250 duizend euro per jaar.

Volgens Slagter is dat de enige manier om de publieke omroep weer echt onafhankelijk te maken van de politiek. “Dat was ook voor 2000 het geval, toen we nog omroepbijdrage betaalden. Die onafhankelijkheid is nu sterk in het gedrang.” Zo haalt Slagter een aangenomen PVV-motie aan, waarin Radio 2 wordt verplicht minimaal 35 procent Nederlandstalige muziek te draaien. “Het is met andere woorden het begin van Berlusconi-achtige taferelen.”

Rampenzender
Dat de publieke omroep ook de functie van rampenzender heeft, ziet Slagter niet als probleem. “Daar zou de radio weer voor moeten dienen. En zo zijn er nog financiële en technische details die moeten worden uitgewerkt. Maar het gaat me nu om het principe: geef de publieke omroep terug aan de burger.” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten