Search
Close this search box.

25 Jaar Radio 10: De ether in (2)

Radio 10 Gold is jarig. Op 4 april was het precies 25 jaar geleden dat het station van start ging met gepresenteerde programma’s op de kabel. Gestart als Radio 10 is Radio 10 Gold de oudste nog bestaande commerciële zender van Nederland. Radio.NL blikt daarom terug op een kwart eeuw Radio 10. Vandaag deel 2: De ether in.

Etherfrequenties
Radio 10 Gold was begin jaren ’90 uitgegroeid tot een station met landelijke kabeldekking. In de ether was de zender echter niet te ontvangen. Dit kwam doordat commerciële radio in Nederland simpelweg nog verboden was.

In 1992 kwam er alsnog verandering in deze situatie. Er werden een aantal restfrequenties, waarvan het bestaan lange tijd ontkend werd, verdeeld. Radio 10 Gold kreeg drie FM-frequenties toegewezen. Dit waren de 99.1 FM in Groningen, de 100.4 FM in Friesland en de 102.5 FM in de kop van Noord-Holland.

Power FM
Het aantal luisteraars van Radio 10 Gold groeide gestaag. Dat kon niet van Power FM gezegd worden. De jongerenzender op de kabel wist zijn doelgroep onvoldoende te bereiken. Daarom werden op 18 september 1992 de gepresenteerde programma’s gestaakt en werden alle deejays ontslagen.

Luc van Rooij en Wim Rigter hadden de eer om het allerlaatste gepresenteerde programma te presenteren. Dit werd heel passend afgesloten met de promo “De diskjockeys van Power FM, je vindt ze in de Arcade WW-bak” als knipoog naar de Arcade CD-bak die in vele platenwinkels te vinden was.

Eind 1992 werd commerciële radio in Nederland officieel toegestaan en dus kregen Radio 10 Gold, Power FM en Concert Radio een Nederlandse licentie.

Populairste commerciële zender
Power FM bleef na het staken van de gepresenteerde programma’s doorgaan als non-stop zender op de kabel. Met Radio 10 Gold ging het een stuk beter. Toch was het de zender een doorn in het oog dat het net geen commercieel marktleider was. Deze eer was namelijk weggelegd voor Sky Radio.

In een poging om toch het populairste commerciële radiostation te worden werd Power FM in 1993 omgedoopt tot Love Radio. Met een softpopformat werd geprobeerd om luisteraars bij Sky Radio weg te kapen. Het plan slaagde, waardoor Radio 10 Gold zich enige tijd commercieel marktleider mocht noemen.

AM 675
In 1994 moesten de commerciële stations hun FM-frequenties weer inleveren. Er kwam een herverdeling. Het resultaat was een gedrocht, waarbij de FM-frequenties gingen naar stations als Classic FM en Radio Noordzee Nationaal, die geen directie concurrentie vormden voor de publieke radiostations.

Radio 10 Gold kreeg de beschikking over de krachtige middengolffrequentie 675 kHz. Deze zender werd voorheen door Radio 3 gebruikt. Op 28 januari om 20 uur startte Radio 10 Gold zijn uitzendingen via AM 675. Minister D’Ancona van WVC schakelde de zender officieel in. Het programma Showtime van RTL 4 was bij dit heugelijke feit aanwezig.

De koffie is bruin en de hits zijn goud
Als voorbeeld gebruikte Radio 10 Gold de legendarische oldieszender CBS FM. Daar kwam ook de lichte galm onder de deejays vandaan. Bovendien zond Radio 10 Gold elk uur een plaat van de Beatles uit. ’s Avonds om 6 uur waren er de ‘60’s at 6’, gevolgd door de ‘70’s at 7’.

In 1996 zag de programmering er als volgt uit: de ochtend begon met Hits in de Spits deel 1 met Dave Donkervoort. Daarna kroop Tom Mulder achter de microfoon. In de middag praatte Peter Holland de plaatjes aan elkaar, gevolgd door Hits in de Spits deel 2 met Jos van Heerden. In de avond was René Verkerk te horen.

Ondanks dat Radio 10 Gold een middengolffrequentie had gekregen, was de toekomst met betrekking tot etherfrequenties alles behalve zeker. De regering was nog steeds aan het stechelen over hoe de frequenties verdeeld moeten worden. Daarom kwam er eind 1997 een tijdelijke verdeling. Meer hierover binnenkort in deel 3. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten