Search
Close this search box.

Commissariaat beboet Tros terecht voor muziekprogramma

De Raad van State heeft het Commissariaat voor de Media op 3 april in het gelijk gesteld in de zaak ‘Alle fans aan dek’ van de Tros. De Afdeling Bestuursrechtspraak bevestigt het oordeel dat de Tros met de gelijknamige cruisereis, waarvan de Tros een muziekprogramma maakte, niet aan de Mediawet heeft gehouden.

De uitspraak bevestigt het standpunt van het Commissariaat ten aanzien van de non-commercialiteit van de publieke omroepen. Publieke omroepen mogen met hun programma’s niet dienstbaar zijn aan het maken van winst door commerciële partijen. Het is een belangrijke toezichtstaak van het Commissariaat om dit te voorkomen bij allen publieke omroepen, ook regionaal en lokaal.

Het muziekprogramma ‘Alle fans aan dek’ bestond uit opnamen van optredens van Nederlandse artiesten. Deze opnamen werden gemaakt tijdens de reis die georganiseerd werd door Van der Valk Vakanties. De reis had niet als hoofddoel het publiek in staat te stellen bij de locatie-uitzending aanwezig te zijn. De optredens maakten namelijk onlosmakelijk deel uit van de reis. De artiesten verleenden zonder betaling hun medewerking aan de reis vanwege de in het vooruitzicht gestelde exposure via de televisie-uitzending.

De Afdeling deelt het oordeel van het Commissariaat dat de Tros zich afhankelijk heeft gemaakt van een commerciële derde (Van der Valk Vakanties) voor de doorgang van haar televisieprogramma. Daarbij kon Van der Valk invloed uitoefenen op de keuze van eventueel vervangende artiesten. Volgens de Afdeling heeft het Commissariaat de Tros terecht een boete van € 35.000,- opgelegd. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten