Search
Close this search box.

DWDD University presenteert: Alexander Klöpping

Op uitnodiging van ‘De Wereld Draait Door’ geeft Alexander Klöpping op vrijdag 26 april, vrijdag 3 mei en vrijdag 10 mei college in het kader van DWDD University. Alexander is internetjournalist en zelfbenoemd nerd, die op gezette tijden in DWDD verslag doet van digitale ontwikkelingen en uitvindingen. DWDD University begint elke keer na DWDD om 20.30 uur op Nederland 3.

Vanuit het MC Theater op het Westergasfabriek-terrein in Amsterdam vertelt Alexander aan Matthijs van Nieuwkerk, belangstellenden in de collegezaal én televisiekijkers in drie afleveringen over de geschiedenis en toekomst van Silicon Valley.

Apple, Google, Facebook, Twitter, YouTube: grote bedrijven die ons leven de laatste twintig jaar zijn gaan beheersen, deden hun grootse uitvindingen allemaal binnen een straal van een tiental vierkante kilometers, in Silicon Valley in de Verenigde Staten.

Alexander reisde speciaal voor deze drie colleges naar het gebied en maakte ter plaatse reportages en interviews. Met een rijkdom aan beelden en nieuwe inzichten komt Alexander naar de DWDD-collegezaal, waar Matthijs van Nieuwkerk hem zal assisteren in zijn betoog.

‘De Wereld van Klöpping 1.0’, vrijdag 26 april
In de eerste aflevering vertelt Alexander over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Silicon Valley. Hij bezoekt historische plekken in het gebied zoals de prestigieuze Stanford University, de HP Garage (ook wel de kraamkamer van Silicon Valley genoemd) en de legendarische Homebrew Computer Club, waar beroemde Apple-pioniers als Steve Wozniak en Steve Jobs in de jaren ’70 en ’80 als hobbyisten ideeën uitwisselden. Alexander spreekt ook de oude hoogleraar van Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin, die hen stimuleerde het idee van een mogelijke zoekmachine voor het internet verder uit te werken.

‘De Wereld van Klöpping 2.0’, vrijdag 3 mei
De tweede aflevering gaat over de belangrijkste bedrijven en de bruisende cultuur van gehaaide investeerders en internetondernemers in Silicon Valley. Een cultuur van lef hebben, de wereld willen veranderen, ongekend hard werken, failliet gaan en weer opstaan.

Alexander laat zien hoe sommige programmeurs werken totdat ze er letterlijk bij neervallen. Hij bezoekt onder meer Google, Facebook, Twitter en ook WhatsApp, waarmee hij een paar weken geleden al het nieuws haalde: als eerste ter wereld kreeg Alexander met zijn cameraploeg toegang tot deze voorheen wat geheimzinnige organisatie.

‘De Wereld van Klöpping 3.0’, vrijdag 10 mei
In de derde aflevering onderwijst Alexander over de toekomst en de techniek die we de komende jaren kunnen verwachten vanuit Silicon Valley. Zoals Google Glass, de futuristische bril waarmee je permanent ingeplugd bent in de digitale wereld. Of de persoonlijke drone, die je meeneemt op vakantie en die misschien in de toekomst boodschappen voor je kan doen. En natuurlijk de zelfrijdende auto, die in Silicon Valley al lang geen toekomstmuziek meer is.

Deze voorbeelden zijn slechts een greep uit de verhalen die Alexander aan het publiek wil vertellen. Nooit eerder werd de kijker zo verfrissend en grondig bijgepraat over de geschiedenis en de toekomst van ons moderne leven. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten