Search
Close this search box.

Inhuldiging uitgebreid bij Publieke Omroep op radio en tv

Nederland kan de troonswisseling uitgebreid beleven bij de Nederlandse Publieke Omroep via radio en tv. In marathonuitzendingen op Nederland 1 en Radio 1 zijn de officiële plechtigheden en diverse gebeurtenissen in het land te volgen. In de dagen rond de inhuldiging staat het koninkrijk centraal in diverse programma’s.

Programma’s als Andere Tijden, Blauw Bloed, Zapp Live en Koefnoen laten verschillende kanten van het koningshuis zien.

Op Radio 2 is het de hele maand april Oranjemaand, waardoor alle Nederlanders kunnen meezingen met het Officiële Kroningslied. Op Zapp verzorgt het Jeugdjournaal een uitgebreid verslag van de Koningsspelen.

Buitenland via BVN
Een groot deel van de programmering, waaronder de verslaggeving door de NOS is in het buitenland te volgen via BVN, de publieke tv-zender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland en voor doven en slechthorenden is ondertiteling beschikbaar via teletekst 888.

TV
Wo 17 april
• 20.30, Nederland 1: Interview van NOS en RTL met het aanstaande Koningspaar door Mariëlle Tweebeeke en Rick Nieman.

Zo 21 april
• 20.20, Nederland 1: Bananasplit Special.
• 21.10, Nederland 2: Andere Tijden Special.

Ma 22 april – zo 28 april
• 18.00, Zapp, Oranje Jeugdjournaal. Extra lang Jeugdjournaal met het laatste (kinder)nieuws over de Koningsspelen en de Troonwisseling.

Wo 24 – Di 30 april
• 18.25, Zapp: Klokhuis Oranje. Het Klokhuis besteedt in de aanloop naar de troonwisseling aandacht aan de geschiedenis van het Koninklijk Huis.

Do 25 april
• 22.25, Nederland 1: Koefnoen Special. Met nieuwe én oude sketches over het Koningshuis.

Do 25 april – 17 mei
• 23.10, Nederland 3: Panache, dagelijks satirisch programma over het Koningshuis, met Jan Jaap van der Wal.

25 april – 1 mei
• Best 24: In De Week van Oranje overdag en ’s avonds de meest memorabele Oranjeprogramma’s uit de afgelopen 33 jaar, waaronder alle grote interviews met Koninigin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander en verslagen van bijzondere Koninginnedagen.

Vr 26 april
• 8.45, Zapp: Jeugdjournaal Koningsspelen. Het Jeugdjournaal doet in samenwerking met het Weekjournaal Live verslag van de opening van de Koningsspelen in Enschede. Verslaggevers zijn aanwezig bij het Koningsontbijt.
• 18.45, Zapp: Jeugdjournaal Koningsspelen (NOS). Verslag van de Koningsspelen.

Za 27 april
• 8.10, Zapp: Zapp Kids Top 20 Special. Met onder meer het Koningslied, het Beatrix Bedanklied, het Koningsspelen-lied van Kinderen voor Kinderen, en diverse artiesten.
• 8.50, Zapp: Zapsport Battle Koningsspelen. Op het Muiderslot spelen de prinsen tegen de prinsessen.
• 18.30, Nederland 2: Beatrix Bedankt. Toen Koningin Beatrix na 33 jaar haar abdicatie bekend maakte, bedankte ze Nederland voor het jarenlange vertrouwen in haar als koningin. Nu zijn wij aan de beurt: Nederland bedankt Beatrix voor wat zij voor het land heeft betekend. Een koninklijke avond vol herinneringen aan Beatrix met veel muziek.
• 19.30, Nederland 2: Blauw Bloed. Uitzending van het royalty-programma gericht op de aanstaande troonwisseling
• 23.10, Nederland 2: Majesteit, aangrijpende speelfilm van Peter de Baan over de rol van Koningin Beatrix als vorstin van Nederland met o.a. Carine Crutzen en Jeroen Willems.
• 18.00, Cultura 24, Speciale programmering onder de noemer “Kunst van de Koningin”

Zo 28 april
• 20.30, Nederland 1: Beatrix, portret van een Koningin. Beelden van koningin Beatrix, becommentarieerd door de koningin zelf. Daarvoor is geput uit tv-interviews die zij in de afgelopen decennia gaf.
• 21.30, Nederland 1: Eén Tegen Honderd. Geheel in het teken van het Koningrijk en de inhuldiging.

Ma 29 april
• 18.15, Nederland 1: EenVandaag. Extra lange uitzending met een vooruitblik op de aanstaande inhuldiging.
• 18.30, Zapp: Jeugdjournaal Special. Vooruitblik op de troonwisseling
• 19.30, Nederland 1: Lingo special.
• 20.30, Nederland 1: Afscheid Koningin Beatrix. Vanuit de tijdelijke studio op de Dam kijken Astrid Kersseboom en Rob Trip met diverse gasten terug op de regeerperiode van koningin Beatrix. De meest memorabele archiefbeelden van de Koningin worden getoond.
• 23.00, Nederland 2: Koninginnedagconcert. Registratie van het jaarlijkse concert.

Di 30 april
• 9.00, Nederland 1: Inhuldiging Koning Willem-Alexander. Een bijna veertien uur durend live-programma. De plechtigheden en de feestelijkheden eromheen staan centraal. Ook wordt gedurende de dag gekeken naar andere plaatsen in Nederland, van Groningen tot Zuid-Limburg. Om half acht wordt het nieuwe koningspaar via een live videoverbinding vanuit Ahoy toegezongen. De officiële plechtigheden worden op Nederland 2 met een doventolk uitgezonden.
• 17.15, Zapp: ZappLive. BN’ers spelen met kinderen en het publiek een quiz over het Koningshuis.
• 17.35, Nederland 2: Tijd voor Max. Vanaf paleis Soestdijk.
• 18.25, Nederland 1: Live-uitzending van de boottocht van het nieuwe Koningspaar over het IJ en het zingen van het Koningslied vanuit Rotterdam.
• 18.30, Zapp, Jeugdjournaal. Uitzending over de inhuldiging met extra aandacht voor de drie prinsesjes.
• 18.55, Nederland 2: Man bijt Hond. Inhuldigingsspecial
• 18.30, Zapp: Jeugdjournaal Special.
• 21.15, Nederland 1: Avondprogramma met portret van de nieuwe Koning, een samenvatting van de dag en live-beelden van de gebeurtenissen op het Museumplein te Amsterdam.
• 00.15, Nederland 1: Museumpleinconcert.

Wo 1 mei
• 14.45, Nederland 1, Museumpleinconcert, herhaling
• 16.00, Nederland 1: Reportage Samen voor Oranje, oranjeconcert in Ahoy.
• 19.00, Nederland 1: Samenvatting 30 april.

Publieke radiozenders
Radio 1
Radio 1 komt zowel op 29 en 30 april met een live Oranje-programma van de gezamenlijke omroepen. De uitzending vindt plaats vanuit de Industriële club op de Dam in Amsterdam. De uitzendingen starten op 29 april om 19.00 uur. Op 30 april start de NOS om 6 uur met het Radio 1 Journaal met aandacht voor de ontwikkelingen in Amsterdam.

Vanaf 09.00 uur volgt het programma van de gezamenlijke omroepen met verslag van alle officiële gebeurtenissen in Amsterdam en de festiviteiten in het land. Ook zijn er veel gasten, live muziek en bijdragen van verslaggevers in het buitenland, waaronder Suriname, Australië, Argentinië en Duitsland.

Radio 2
April is op Radio 2 omgedoopt tot Oranjemaand. Presentator Frits Spits presenteert sinds dinsdag 2 april op werkdagen het Radio 2 Oranjejournaal. Op 22 april is op Radio 2 de première van het officiële Koningslied bekendgemaakt. Op 30 april zendt Radio 2 het meezingconcert Samen voor Oranje in Ahoy uit, met als hoogtepunt rond 19.30 officiële het Koningslied. Artiesten en publiek zingen via een videoverbinding het nieuwe koningspaar toe.

3FM
3FM zendt op 30 april van 06.00 tot 10.00 uur live uit vanuit Amsterdam. NOS op 3 doet gedurende de dag verslag van alle activiteiten rondom de inhuldiging.

Radio 4
Maandag 29 april is van 22:30 tot 00:00 live het Koninginnenachtconcert met het Koninklijk Concertgebouworkest te beluisteren op Radio 4. Op dinsdag 30 april zendt Radio 4 het Koninginnedagconcert van het Residentie Orkest uit, rechtstreeks uit de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag.

Radio 5 Nostalgia
Radio 5 Nostalgia presenteert op 29 en 30 april de oranje-dagen, met aandacht voor de inhuldiging en het ophalen van herinneringen aan Beatrix met de luisteraar. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten