Search
Close this search box.

Publieke omroep zal verschralen volgens NPO

De extra bezuinigingen op de publieke omroep zullen leiden tot onacceptabele verschraling en kwaliteitsverlies van uitzendingen. Dat schrijven omroepbestuurders in een brief aan de Tweede Kamer. De bestuurders willen een minimumbudget, dat wordt vastgesteld op het niveau van 2015. De Tweede Kamer praat dinsdagavond met staatssecretaris Sander Dekker van OCW over het mediabeleid.

Het huidige kabinet wil 100 miljoen euro bezuinigen op de publieke omroep. Die bezuiniging komt bovenop de 200 miljoen euro die de publieke omroep al moet missen door maatregelen van het vorige kabinet. De omroepen en de NPO zijn naar eigen zeggen akkoord gegaan met de eerste bezuinigingen op voorwaarde dat zij financiële zekerheid zouden krijgen. Die krijgen ze nu niet, vinden ze.

Minimumbudget
Daarnaast valt dit volgens de bestuurders niet te rijmen met het streven van de overheid om de audiovisuele sector samen met andere creatieve disciplines te benoemen tot de groeisector in de Nederlandse economie.

Als de bezuinigingen van het kabinet-Rutte 2 doorgaan, zullen de programmabudgetten met een kwart dalen zo schrijven de bestuurders. Als gevolg daarvan zullen Ster-inkomsten dalen. Dat leidt weer tot dalende budgetten, kelderende kijkcijfers en weer lagere Ster-inkomsten. De bestuurders willen de Tweede Kamer nu overhalen om een minimumbudget in te stellen voor de publieke omroep. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten