Search
Close this search box.

Brief regeringsleiders tegen geweld Turkse journalisten

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) en de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) doen een dringend beroep op regeringsleiders om in actie te komen tegen het geweld tegen journalisten in Turkije. De brief aan premier Rutte is meeondertekend door de NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

De journalistenorganisaties maken zich ernstig zorgen over de escalatie van het geweld tegen journalisten die over de protesten rond het Taksim-plein en Gezi Park berichten. In tenminste vier gevallen zijn journalisten vastgehouden, is hun apparatuur beschadigd en zijn foto’s van camera’s
 verwijderd.

IFJ/EFJ veroordeelt de harde aanvallen
Journalisten moeten in staat worden gesteld om zelfstandig en onafhankelijk verslag te doen van het nieuws dat van groot openbaar belang is, zowel in Turkije als daarbuiten. Dit moeten zij kunnen doen zonder angst en censuur. IFJ/EFJ en NVJ roepen regeringen dringend op om druk uit te oefenen op de Turkse regering om aan deze praktijken een einde te maken en de vrijheid van meningsuiting te erkennen. Hierbij wordt gewezen naar de Turkse grondwet, waarin de rechten van vrijheid van meningsuiting en vreedzame demonstratie van burgers worden gewaarborgd. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten