Search
Close this search box.

Engelse Koningin opent verbouwd onderkomen BBC in Londen

Koningin Elizabeth II heeft afgelopen vrijdag het geheel verbouwde en uitgebreide Broadcasting House van de BBC aan het Portland Plein in Londen geopend. De Koningin bracht onder meer een bezoek aan BBC radio 1, BBC Radio 4 en de nieuwsredactie van de omroep. Het bezoek zorgde er zelfs even voor dat de uitzendingen van BBC News tijdelijk werden onderbroken.

Maar liefst 10 jaar lang is gewerkt aan het vernieuwde onderkomen van de BBC, dat al sinds 1932 in gebruik is. Het Broadcasting House staat dan inmiddels ook op de monumentenlijst, wat voor de nodige beperkingen bij de renovatie en uitbreiding zorgde.

In 2003 ging de klus van start met de renovatie van het originele Broadcasting House. Daarna werd het pand uitgebreid met onder meer de Egton vleugel aan de Langham Street. Omdat BBC Radio 1 en 1Xtra in deze vleugel gevestigd zijn, werd deze in 2012 omgedoopt tot de Peel vleugel, vernoemd naar de legendarische Radio 1 deejay John Peel.

De afgelopen maanden is al het personeel van de BBC in Londen ingetrokken in het vernieuwde Broadcasting House. Hierdoor nam de Beeb in maart na 53 jaar afscheid van het Television Centre aan de Wood Lane.

Afgelopen vrijdag werd het New Broadcasting House van de BBC officieel geopend door Koningin Elizabeth II. Tijdens de rondleiding bezocht ze onder meer BBC Radio 1 en 1Xtra, waar ze een optreden van The Script bijwoonde. Daarnaast ontmoette ze deejays Nick Grimshaw, Trevor Nelson en Sara Cox.

Na Radio 1 was BBC Radio 4, één van de favoriete stations van de Koningin, aan de beurt. Hier schoof ze aan tijdens een speciaal programma met James Naughtie en Sian Williams. De officiële openingshandeling werd eveneens uitgezonden op Radio 4.

Ook de nieuwsredactie van de BBC werd vereerd met een bezoek. Het zorgde er zelfs voor dat het reguliere programma van BBC News onderbroken werd. Tijdens de uitzendingen is namelijk op de achtergrond de nieuwsredactie te zien. Toen de Koningin echter het beeld in kwam lopen konden nieuwslezers Julian Worricker en Sophie Long het dan ook niet laten om zich even om te draaien en te kijken naar de Koningin.

Het vernieuwde Broadcasting Centre is één van de grootste uitzendcomplexen ter wereld. In het enorme pand zijn 6000 mensen werkzaam. Het is in totaal 93.000 m2 groot en er is 3000 km kabel in verwerkt. Daarnaast bevat het pand 50 studio’s, waaronder 12 televisiestudio’s. En ook de nieuwsredactie is indrukwekkend. Hierin passen maar liefst 90 Engelse dubbeldeksbussen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten