Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kabinetscrisis Griekenland over ERT [Update]

In Griekenland is een kabinetscrisis ontstaan over de omroep ERT. De kleinste regeringspartij Democratisch Links wil de regering verlaten. Premier Antonis Samaras heeft alle 25 bewindslieden voor nachtelijk beraad opgetrommeld.

Samaras, tevens voorman van Nieuwe Democratie, overlegde donderdagavond gedurende meer dan twee uur met de leiders van zijn coalitiegenoten Evengelos Venizelos (PASOK) en Fotis Kouvelis (Democratisch Links) over de ERT.

Spoedberaad
Na twee uur werd het beraad plots afgebroken. Venizelos en Kouvelis riepen hun kamerfracties voor spoedberaad bijeen. Venizelos zou zijn achterban willen voorstellen in het kabinet te blijven. Kouvelis daarentegen zou de regering willen verlaten. Nieuwe Democratie en PASOK kunnen op zich samen doorregeren. Ze hebben 153 kamerzetels, twee meer dan de meerderheid.

Het kabinet-Samaras bestaat uit 25 ministers. Twintig zijn lid van Nieuwe Democratie, een ander is formeel onafhankelijk doch door de partij voorgedragen. Twee ministers zijn onafhankelijk voorgedragen door PASOK en twee zijn onafhankelijk voorgedragen door Democratisch Links. Deze twee zouden eventueel vervangen worden.

Tijdelijk contracten?
Aan het begin van de avond leek zich een compromis rond ERT af te tekenen. Naar verluidt zou de ERT, conform een rechterlijk besluit, weer moeten gaan uitzenden. De werknemers van de omroep zouden een tijdelijk contract krijgen totdat er een nieuwe nationale omroep is opgezet. Dat zou binnen enkele maanden kunnen.

De nieuwe omroep wordt wel kleiner dan de ERT en krijgt ook minder geld van de overheid. Premier Samaras gooide vorige week de knuppel in het hoenderhok door de zendvergunning van ERT in te trekken. Zijn coalitiegenoten waren woedend. Zij wezen het eenzijdige optreden van Samaras af.

Zendvergunning
Deze week liet de rechter weten dat de overheid weliswaar het recht had ERT te sluiten doch niet om de zendvergunning in te trekken. Venizelos en Kouvelis eisten daarop dat ERT weer ging uitzenden. Dat is nog steeds niet gebeurd. Vanwege onenigheid over de interpretatie van het rechterlijk oordeel is er op last van het Hooggerechtshof een commissie van vijf aangesteld die moet uitmaken wat de juiste uitleg is.

ERT moet weer uitzenden
Venizelos en Kouvelis lieten voorafgaand aan het beraad van donderdagavond weten dat het bevel van de rechter moet worden gehonoreerd. Met andere woorden: ERT moet weer kunnen uitzenden.

De PASOK-voorman liet blijken ermee te kunnen instemmen als gedurende een overgangstermijn een kleinere ERT doordraait in afwachting van een nieuwe staatsomroep. Hij eiste echter ‘garanties’ voor ERT-werknemers gedurende die overgangstermijn.

Nieuwe staatsomroep
Kouvelis verlangde daarentegen dat alle 2700 ERT-werknemers in dienst konden blijven tot een nieuwe omroep opgezet is. Die eis bleek niet door de anderen gedragen te worden. Zowel Venizelos en Kouvelis eisten een kaderovereenkomst waarin alle rechten en plichten gedurende de overgangstermijn werden vastgelegd.

Grootste obstakel voor een compromis vormde premier Samaras. Hij staat bekend als stijfkoppig. Een deels terugdraaien van zijn eerdere besluit zou gezichtsverlies betekenen. Van de andere kant had geen der drie regeringspartijen baat bij de val van het kabinet en nieuwe verkiezingen omdat ze dan allemaal zullen verliezen. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten