De Tweede Kamer heeft afgelopen donderdag de wijziging van de Mediawet met daarin bepalingen voor de verspreiding van radio- en tv-programmakanalen aangenomen. Met deze wijziging worden programmaraden afgeschaft, zo meldt Kabelraden. Pakketaanbieders worden verplicht een standaardpakket van 30 zenders door te geven.
Pakketaanbieders (kabelexploitanten en andere aanbieders) moeten voortaan een aantal must carry-zenders doorgeven. Er is een amendement op de wet aangenomen van Martijn van Dam (PvdA) en Jasper van Dijk (SP) dat luidt:
Artikel 6.16
1. Bij ministeriële regeling kan worden bepaald dat een pakketaanbieder voorziet in de instelling van een geschillencommissie voor de behandeling van klachten van abonnees over de samenstelling van het digitale standaardprogrammapakket.
2. Als het eerste lid toepassing heeft gevonden, kunnen twee of meer pakketaanbieders besluiten gezamenlijk een geschillencommissie als bedoeld in het eerste lid in te stellen.
3. Als het eerste lid toepassing heeft gevonden, worden bij ministeriële regeling tevens voorschriften gegeven over de wijze van behandeling van de klachten, de samenstelling van de geschillencommissie en over de gevolgen van de beslissing van de geschillencommissie in geval van gegrondheid van een klacht.
Kabelraden: ” Daarmee geeft Tweede Kamer aan de instelling van een geschillencommissie achter de hand te willen houden. Bijvoorbeeld wanneer uit de Mediamonitor, ander onderzoek of klachten van kijkers blijkt dat pakketaanbieders uit zichzelf wensen van kijkers onvoldoende honoreren dan wel de klachtafhandeling onvoldoende serieus nemen.
Helaas, vooral voor consumenten, hebben amendementen over verplicht kijkersonderzoek of een verplichte geschillencommissie geen meerderheid behaald. Programmaraden betreuren het feit dat de Tweede Kamer deze mogelijkheden voor daadwerkelijke consumenteninvloed niet heeft opgepakt.
Programmaraden hebben aangegeven te streven naar een vrije keuze voor kijkers. Keuze tussen pakketten en aanbieders, maar het liefst tussen zenders. Kijkers zouden hun eigen pakket moeten kunnen samenstellen.
Op dat moment is ook geen georganiseerde consumenteninvloed meer nodig. De Tweede Kamer heeft wel een motie (Segers/Huizing) aangenomen over het verkennen van de mogelijkheid van een á la cartemenu, die samenvattend luidt als volgt: “verzoekt de regering de mogelijkheid voor het afnemen van kleinere pakketten dan wel van individuele zenders, het zogeheten à-la-cartemenu, expliciet mee te nemen in de toekomstverkenning”. Daarmee komt hopelijk enige duidelijkheid over de haalbaarheid van deze individuele zenderkeuze.
De wet is nu aangenomen in de Tweede Kamer. In het najaar volgt behandeling in de Eerste Kamer. De datum van inwerkingtreding is nog onduidelijk. Uiteraard houden wij programmaraden daarvan op de hoogte. Op dit moment geldt nog de huidige Mediawet, inclusief de verplichting voor advisering door programmaraden. In de komende maanden zullen programmaraden bekijken op welke manier zij hun activiteiten kunnen afbouwen.” [Radio.NL/Kabelraden]