Deutschlandradio Kultur staakt uitzendingen via AM

Deutschlandradio Kultur stopt met uitzenden via de middengolf. Op woensdag 4 september wordt de frequentie 990 kHz na 90 jaar het zwijgen opgelegd. Met het uitschakelen komt er opnieuw een einde aan een stukje Duitse radiogeschiedenis, want na 65 jaar wordt afscheid genomen van de zendlocatie Britz in het zuiden van de stad.

In juli werd al bekend dat de landelijke publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur uiterlijk 2014 stoppen met uitzenden via de midden- en langegolf.

Het in de lucht houden van deze zenders kosten Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur miljoenen euro’s per jaar aan stroomkosten.

Er wordt echter steeds minder naar de radiozenders geluisterd via de midden- en langegolf. Verreweg de meeste luisteraars luisteren via FM, kabel, satelliet of internet. Daarnaast zijn Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur in grote delen van het land ook via DAB te ontvangen.

Eerder uit de lucht
Vroeger dan verwacht neemt Deutschlandradio Kultur al afscheid van de middengolf. Op woensdag 4 september wordt de middengolffrequentie 990 kHz (100 kW) uitgeschakeld. Hierdoor komt er opnieuw een einde aan een stukje Duitse radiogeschiedenis. Na 65 jaar wordt namelijk de zendlocatie Berlijn-Britz geheel gesloten. Het is de laatste zendlocatie die door Deutschlandradio zelf geëxploiteerd wordt. De uitzendingen via de langegolf, FM en DAB worden door derden verzorgd. Daarnaast neemt  na 90 jaar afscheid van de frequentie 990 kHz.

Radiogeschiedenis
De geschiedenis van zendlocatie Berlijn-Britz gaat terug naar 1946. Toen werd op deze locatie de eerste middengolfzender in gebruik genomen. Het ging om een zwakke zender die op een Amerikaanse legertruck was gemonteerd. De zender werd gebruikt voor de Rundfunk im Amerikanischen Sektor, oftewel de RIAS.

In 1947 werd de provisorische zendinstallatie vervangen door een stalen vakwerkmast en een sterkere zender, waarmee zendlocatie Berlijn-Britz een feit was. In de loop der tijd werden diverse kortegolf, middengolf en FM-zenders uitgezonden vanuit Britz. Langzamerhand zijn alle FM-zenders verhuisd naar de televisietoren bij het Alexanderplein. De uitzendingen via AM en LG zijn bijna allemaal gestaakt. Op 4 september wordt dus ook de laatste zender uitgeschakeld.

Toekomst
De uitzendingen van Deutschlandradio Kultur via de langegolf (177 kHz) en de uitzendingen van Deutschlandfunk via de middengolf en langegolf gaan vooralsnog door. Een definitieve afschakeldatum hiervoor is nog niet bekendgemaakt.

Wat er met de zendlocatie Berlijn-Britz gaat gebeuren is nog niet bekend. Er gaan stemmen op om er een soort omroepmuseum van te maken. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten