Veel lokale omroepen in financiële problemen

Bijna een derde van de lokale omroepen verkeert in een zorgwekkende financiële situatie. Dat blijkt uit een evaluatie over de periode van 2009 tot vorig jaar door het Commissariaat voor de Media die onlangs door staatssecretaris Sander Dekker (VVD) naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

Een meerderheid van de gemeenten blijkt lokale omroepen onder de richtlijn te bekostigen en dit aantal stijgt, ‘wat in lijn is met de bezuinigingen die gemeenten aankondigen’, valt in de evaluatie te lezen. De lokale omroepen zijn vaak voor ruim de helft van hun inkomsten afhankelijk van de subsidie.

De Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) pleit in het rapport voor meer onderlinge samenwerking tussen omroepen. Ook zouden ze om hun positie te versterken moeten gaan samenwerken met uitgevers.

Staatssecretaris voor Media Sander Dekker (VVD) wil het rapport eerst bestuderen. Hij wil de Tweede Kamer in het najaar zijn bevindingen laten weten. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten