Winst RTL Group 53 procent omhoog

De netto winst van het Europese mediaconcern RTL Group kwam in de eerste helft van dit jaar uit op 418 miljoen euro. Dat is bijna 53 procent meer vergeleken met het eerste half jaar van 2012. De omzet van de mediagroep daalde iets, met 1,3 procent tot 2,78 miljard euro, zo meldt Adformatie.

Ook RTL heeft te kampen met een daling van de inkomsten uit tv-reclame. Toch wist RTL Group een verbetering van het bedrijfsresultaat te verwezenlijken van 9 procent in vergelijking met vorig jaar. Het ging naar 552 miljoen euro. Dat de winst zo’n enorme stap vooruit maakte, kwam door het vrijvallen van een voorziening uit 2012 van in totaal 72 miljoen euro.

RTL Nederland wist stabiel te blijven. Ondanks dat Nederlandse adverteerders 5,6 procent minder uitgave aan advertising op televisie (inschatting RTL Group), behaalde Bert Habets en de zijnen een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 38 miljoen euro.

RTL Nederland wist een prime time kijkerspubliek van 32,4 procent in de doelgroep 20-49 te behouden. RTL Group meldt in het persbericht over de halfjaarcijfers ook dat RTL Nederland een voorsprong van 12,1 procent heeft weten te behouden op SBS.

Bert Habets zei onlangs in een gesprek met Adformatie dat de strategie van RTL Nederland erop is gericht om het kijkersaandeel te doen laten groeien. Hij voegde daaraan toe dat dat wel een uitdaging is in de huidige ‘supercompetitieve markt’. Hij doelde onder meer op de komst van de open zender Fox en de opkomst van betaaltelevisie. Habets: ‘Dat vraagt om een extra tandje erbij.’

Habets benadrukte overigens dat het voor RTL Nederland nóg belangrijker is om een stabiele partner te zijn voor mediabureaus en adverteerders. Habets: ‘Dat gaat ons de komende tijd lukken.’

Bert Habets over halfjaarcijfers 2013
Bert Habets, CEO RTL Nederland: “Dankzij de sterke performance van onze zenders blijft het winstniveau stabiel. Het zorgt ervoor dat ons bedrijf gezond is, zelfs in de huidige moeilijke markt. Het sterk houden van onze core business is in deze tijd echter niet genoeg. Ik constateer dat de digitale transformatie van onze samenleving en met name van het medialandschap game changing consequenties heeft en dat proces is nog lang niet ten einde.

Dat geldt zowel voor het ons vertrouwde b-to-b advertentiemodel als voor het steeds belangrijker wordende b-to-c businessmodel waarbij we onze (media)producten meer en meer rechtstreeks aan de consument verkopen. Daarom hebben wij vijf jaar geleden al een strategische verbreding van onze activiteiten ingezet, waarbij ons streven is om de consument altijd en overal het beste aanbod te bieden.

Dat heeft onder meer geleid tot de verdere ontwikkeling van onze digitale activiteiten en de oprichting van Ventures, waarbij we nieuwe consumentenmarkten rechtstreeks bedienen. Deze verbreding en verdere verdieping van onze relatie met de consument doet meer dan ooit een appel op ons ondernemerschap en onze creativiteit. Nu het Nederlandse medialandschap een volgende fase ingaat met de komst van buitenlandse partijen, staat RTL sterk om ook in deze fase aan kop te gaan.

De overname van Videoland is zeker niet de laatste belangrijke stap die van ons is te verwachten dit jaar. We blijven meebewegen met de groeiende behoefte van de consument aan meer zelfregie. Tegelijkertijd investeren we fors om te voldoen aan de fundamentele dagelijkse behoefte van onze kijkers om zich te laten entertainen en informeren door partijen die hun behoeftes door en door kennen en het vakmanschap hebben om daar succesvol op in te spelen.” [Radio.NL/Adformatie]

Gerelateerde berichten