Betaalde print oplage FD stijgt met 5%

[Update] De totaal betaalde gerichte print oplage van Het FD is in het afgelopen kwartaal met 5% gegroeid. Dankzij het nieuwe Berlinerformaat en de restyling sinds eind maart 2013 is Het FD het enige landelijke dagblad van Nederland dat groeit in print oplage t.o.v. hetzelfde kwartaal in 2012.

“Het FD biedt sinds de overgang naar Berliner meer journalistieke diepgang en een overzichtelijkere presentatie in een compacte krant”, aldus Jacques Kuyf, Algemeen Directeur van de FD Mediagroep. “We hebben met de Berliner het onderscheidend vermogen van Het FD vergroot en daarmee meer lezers bereikt. Een prestatie waar we trots op zijn in de uitdagende dagbladsector.”

De totaal betaalde gerichte print oplage van Het FD telde in het tweede kwartaal van dit jaar 50.566 exemplaren, tegen 48.183 een jaar eerder in datzelfde kwartaal. Daarnaast zijn er inmiddels 13.318 abonnees die de krant digitaal lezen via de e-paper. In het tweede kwartaal van 2012 waren dit er nog 11.626, wat een stijging van 15% in de betaalde gerichte digitale oplage betekent (vergelijking op basis van de oude meetmethodiek).

Oplages grootste kranten dalen het hardst
De grootste kranten van Nederland zagen de betaalde papieren oplages in het tweede kwartaal het hardst dalen ten opzichte van de eerste drie maanden. De Telegraaf drukte 7700 minder kranten, het AD bijna zevenduizend. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van oplage-instituut HOI.

Andere landelijke dagbladen zagen eveneens hun betaalde gedrukte oplage dalen. De Volkskrant drukte dagelijks ruim vijfduizend kranten minder en NRC Handelsblad bijna vierduizend. De enige stabiele factor was het Reformatorisch Dagblad, waarvan de betaalde gedrukte oplage nagenoeg gelijk bleef.

De digitale oplages van de kranten laten een wisselend beeld zien. Bij de twee grootste kranten stijgt deze licht. De Volkskrant had in het tweede kwartaal het grootste aantal digitale abonnees met ruim 46 duizend, duizend meer dan in het eerste kwartaal. Het Financieele Dagblad en het Reformatorisch Dagblad zagen de digitale oplages juist dalen.

Gelderlander, De Stentor hebben het zwaar
Net als de landelijke dagbladen hebben ook de kranten in de regio het zwaar. De Stentor zag de oplage in het tweede kwartaal met vijf procent dalen ten opzichte van de eerste drie maanden. Ook De Gelderlander had het zwaar met een oplageverlies van vier procent, blijkt dinsdag uit cijfers van oplage-instituut HOI.

De Gelderlander is de op een na grootste regionale krant met een oplage van 120 duizend stuks. De combinatiekrant Het Limburgs Dagblad/De Limburger is de grootste met bijna 142 duizend. Daarna volgen het Noordhollands Dagblad en het Dagblad van het Noorden.

Kranten in het westen van het land, zoals het Leidsch Dagblad en het Noordhollands Dagblad verloren in het tweede kwartaal minder abonnees voor de gedrukte krant. Hun oplages daalden met respectievelijk 0,6 en een half procent. Het Haarlems Dagblad wist er zelfs een klein plusje van 0,7 procent uit te slepen.

Op jaarbasis levert De Gelderlander het meeste in met een daling in de betaalde oplage van 6,7 procent. De krant wordt op de voet gevolgd door BN/DeStem en het Brabants Dagblad die respectievelijk 6,5 en 6,2 procent inleveren.

Niet alle regionale dagbladen hebben een digitale editie. De grootste is die van het Dagblad van het Noorden. In het tweede kwartaal daalde het aantal digitale abonnees met ruim tweehonderd ten opzichte van de eerste drie maanden naar 15988. Op jaarbasis steeg het aantal abonnees wel.

De Volkskrant en nrc.next zagen van de landelijke dagbladen hun betaalde gedrukte oplages relatief het meest dalen, blijkt dinsdag ook uit de HOI-cijfers. De Volkskrant en nrc.next drukten in het tweede kwartaal respectievelijk 2,3 en 5,5 procent minder kranten. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten