De NOS verstoort met een nieuw te introduceren platform voor gratis nieuwsvideo’s de markt. Dat stelt de branchevereniging voor private nieuwsbedrijven NDP Nieuwsmedia. De organisatie liet weten maandag bezwaar te hebben ingediend bij staatssecretaris voor media Sander Dekker (VVD).
Zowel potentiële gebruikers, zoals Telegraaf.nl en Volkskrant.nl, als leveranciers van nieuwsvideo’s (RTL Nieuws, ANP, Zoomin.tv) protesteren tegen de lancering van het NOS Nieuwsfragmentenkanaal. Deze zou de markt verstoren, door videofragmenten – na het tekenen van een overeenkomst – kosteloos beschikbaar te maken voor bijvoorbeeld krantenwebsites.
“Het leveren van diensten aan professionele afnemers is geen publieke taak”, zegt directeur-uitgever van de Telegraaf Media Groep Frank Volmer in een verklaring. “Nog meer marktverstoring kunnen we niet gebruiken.” RTL-directeur Bert Habets noemt het gratis model ‘marktverstoring in optima forma’.
NDP Nieuwsmedia betoogt dat de NOS in de Mediawet vastgelegde bepalingen over marktverstoring overtreedt. Als gevolg daarvan zou het aanbod aan nieuwsvideo’s verschralen, en de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening afnemen.
Staatssecretaris Dekker moet binnenkort een besluit nemen over de nieuwe dienst. De NOS liet maandagochtend weten snel met een reactie te komen.
Bert Habets van RTL Nederland reageert ook op NOS initiatief
Bert Habets over het voorgestelde NOS Nieuwsfragmentenkanaal: “Laat ik beginnen met voorop te stellen dat wij voor een sterke publieke omroep zijn. Daarmee bedoel ik een publieke omroep met een heldere taakomschrijving en een die niet marktverstorend is. In 2012 stelde ik al dat het een must is om in onze fragmenterende markt een gelijk speelveld te creëren omdat steeds meer internationale partijen hun oog op Nederland laten vallen. Een jaar later hebben zowel Fox als Netflix hun intrede gedaan. Met deze kennis op zak vind ik het opvallend dat de NOS voor een gratis model kiest. Dat is marktverstoring in optima forma.”
Habets legt uit: “We gaan hiermee vijf jaar terug in de tijd. Er wordt dezelfde fout gemaakt als toen met het gratis uitrollen van uitzending gemist. Op het moment dat een grote partij als de NOS gratis nieuwsfragmenten gaat verspreiden, kan geen enkele commerciële partij deze jonge markt nog succesvol exploiteren. Dat betekent dat onafhankelijke nieuwsorganisaties uit de markt worden gedrukt. Het standpunt dat het voorgenomen initiatief pluriformiteit van het nieuwsaanbod zou betekenen, deel ik in zijn geheel niet. Ik denk juist dat het tot een verschraling zal leiden van het aanbod.”
Over een gezonde marktwerking zegt Habets: “Markten, zowel bestaand als nieuw, moeten worden gestimuleerd om zichzelf te vernieuwen en te ontwikkelen. Als je kijkt naar de muziekindustrie ruim tien jaar geleden is de parallel met de journalistiek snel gelegd. Steen en been hebben de muziekuitgevers geklaagd. Ze zijn door een diep dal gegaan totdat uit onverwachte hoek de innovatie kwam. iTunes en Spotify introduceerden nieuwe verdienmodellen en vandaag groeit en bloeit de muziekindustrie weer. Als we die markt toen met gratis, door de overheid gesubsidieerde, modellen hadden overspoeld, was deze naar mijn mening roemloos ten onder gegaan. Investeren in innovatie doet soms pijn, maar het is noodzakelijk.”
“Als ondernemend bedrijf proberen we vooral in oplossingen te denken. Als dit het niet is, wat dan wel? Een denkrichting zou kunnen zijn om de samenwerking op te zoeken met een content syndication partner, die op een marktconforme manier de nieuwsfragmenten online distribueert. Als je het materiaal rechtenvrij aanbiedt aan iedereen die dat wil plaatsen op zijn of haar pagina, kun je zo’n syndication partner advertenties laten verkopen. De inkomsten die daaruit voortvloeien, kunnen evenredig worden verdeeld tussen NOS, degene die het materiaal gebruikt en de syndication partner. Op deze manier hoeft er ook geen concurrentiegevoelige informatie te worden aangeleverd bij de NOS en kan de markt zich op een gezonde manier blijven ontwikkelen. Het is slechts een aanzet en in de uitwerking krijg je met een aantal technische aspecten te maken, maar het is in elk geval een stap in de goede richting”, aldus Bert Habets ter afsluiting. [Radiowereld.NL]