Is DAB de toekomst ?

In navolging op de landelijke publieke stations zenden sinds 1 september ook de landelijke commerciële radiostations uit via Digital Audio Broadcasting (DAB). Naast de analoge FM-band worden de radio-uitzendingen nu dus ook digitaal aangeboden. In een tijdperk waar een grote digitalisatie plaatsvindt moet DAB(+) één van de vervangers worden van de verouderde FM-band.

De overheid stelt commerciële en publieke omroepen, zowel landelijk als regionaal, de verplichting om over te gaan naar digitalisering van hun uitzendingen naast hun bestaande FM-uitzendingen.

De landelijke commerciële radiostations zijn momenteel al in nagenoeg het hele land te ontvangen via DAB+. De ontvangst van de landelijke publieke stations is nog beperkt tot de Randstad, Gelderland en delen van Noord-Brabant. Eind dit jaar moet het net van de publieke zenders ook landelijk dekkend. Daarnaast zenden de publieke stations nog uit via de verouderde DAB (MP2) techniek. Op termijn wordt omgeschakeld naar het moderne DAB+.

Voordat uitzendingen via de FM-band in de toekomst gestaakt kunnen worden zal de consument gebruik moeten maken van een alternatief welke door de overheid wordt aangedragen in de vorm van DAB(+).

Dit zal door de verschillende radiostations gepromoot worden als Digital Radio+. Om deze uitzendingen te kunnen ontvangen is een speciale DAB+ontvanger nodig.

Echter heeft de consument meer alternatieven om digitaal naar de radio te luisteren, waaronder luisteren via internet op de pc of via de smartphone. Kan DAB concurreren met de digitale alternatieven? En zijn dit eigenlijk wel geschikte alternatieven? De Vereniging van Commerciële Radio (VCR) denkt dat binnen vijf jaar 30% van de huishoudens een DAB+ (auto)radio heeft. Maar is dit mogelijk?

Joris Sinnige, student Media en Entertainment Management te Haarlem, is bij het Agentschap Telecom bezig met een afstudeeronderzoek naar de marktkansen van DAB+. Hiervoor heeft hij een enquête opgesteld. Invullen is slechts vijf minuten werk en het is niet noodzakelijk bekend te zijn met het onderwerp. De enquete is hier te vinden. [Radiowereld.NL]

Het laatste nieuws over DAB(+) uit Nederland en de rest van de wereld is te vinden in het zeer uitgebreide DAB Dossier op Radio.NL. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten