Componisten en tekstschrijvers van muziek zullen hun inkomsten in de toekomst voornamelijk van het internet gaan halen. Dit denken specialisten op het gebied van auteursrecht die vrijdag bij elkaar kwamen op het congres “openbaarmakingsrecht in 2025”.
Het congres werd georganiseerd door Buma/Stemra samen met de Vereniging voor Auteursrecht (VvA) en deLex in het kader van haar 100 jarig bestaan.
CD’s en andere dragers zullen nauwelijks nog worden verkocht. Radio en TV gaan via het internet en het onderscheid in distributiekanalen zal verdwijnen. Het bezit van muziek wordt minder relevant; het gaat in de toekomst vooral om de toegang hiertoe. Op de vraag of het huidige onderscheid tussen auteurs- en naburig recht, vastlegging en openbaarmaking in de toekomst zal blijven, zijn de experts verdeeld.
Meer dan de helft van de inkomsten van Buma/Stemra, de auteursrechtenorganisatie van muziekauteurs en muziekuitgevers in Nederland, bestaat op dit moment uit exploitatie van radio en tv. De verwachting is wel dat met het doorzetten van de online consumptie de uitgaven van de consument op het internet zullen blijven stijgen. Daarnaast zal het ook bij exploitatie op het internet zo blijven dat de rechtenorganisatie de vergoedingen niet bij de consument zal incasseren maar bij de partij die de dienst levert aan de eindgebruiker.
Buma Stemra CEO en moderator van de dag Hein van der Ree: “De conclusies sluiten aan bij het pad dat Buma/Stemra is ingeslagen. Meer internationale samenwerking op het gebied van het verwerken van gegevens, focus op online en een organisatie die zich constant blijft ontwikkelen om klaar te zijn voor de nieuwe kansen die op ons pad komen.
Daarnaast is het feit dat consumptie van muziek niet zal afnemen ook voor onze leden (componisten, tekstschrijvers en uitgevers) goed nieuws. Dit zorgt ervoor dat zij ook in de toekomst kunnen blijven rekenen op een eerlijke vergoeding voor het gebruik van hun muziek. Neemt niet weg dat handhaving een belangrijk onderwerp blijft”. [Radiowereld.NL]