Sanoma neemt afscheid van mannenbladden

Uitgeverij Sanoma gaat stevig reorganiseren in zijn Nederlandse tijdschriftentak. Het Finse bedrijf schrapt vijfhonderd banen, bijna een derde van het totaal. Ook wil Sanoma, het grootste mediabedrijf van Nederland, van het merendeel van zijn tijdschriften af, zo maakte het concern donderdag bekend. Van de bijna 70 titels wil Sanoma er slechts 17 houden.

De uitgever wil zich in de toekomst meer richten op ‘focusmerken’, zoals Libelle, Donald Duck en Autoweek. Sanoma legt de nadruk daarbij op vijf categorieën: vrouwen, kinderen, opvoeding, decoratie en autosport.

Titel die blijven zijn Libelle, Margriet, Flair, Viva, LINDA, Flow, Story, Donald Duck, Tina, Zo Zit Dat, Fashionista, Ouders van Nu, Kèk Mama, VT Wonen, Ariadne at Home, Eigen Huis & Interieur en AutoWeek.

Bekende bladen zoals Nieuwe Revue en Playboy ontbreken in het lijstje met titels dat Sanoma wil houden.

Dat betekent echter nog niet dat de bladen ook verdwijnen, zo meldt het concern. Sanoma gaat onderzoeken of de resterende 32 bladen kunnen worden verkocht of samengevoegd. Het is de bedoeling dat de reorganisatie binnen zes tot twaalf maanden is afgerond.

De tijdschriften die door samenvoeging dan nog niet winstgevend zijn of waarvoor nog geen koper is gevonden, worden dan afgestoten. Het sluiten van tijdschriften vind echter pas na 2014 plaats, zo meldt Sanoma. Tien tijdschriften die Sanoma maakt voor sportbonden worden overgeheveld naar het Finse moederbedrijf en blijven onaangetast door de reorganisatie.

De topman van de Nederlandse tak, Henk Scheenstra, zegt dat Sanoma door de reorganisatie zijn ’toonaangevende positie binnen de tijdschriftenmarkt’ verder wil versterken. “De tijdschriften die onder strategische heroriëntatie vallen zijn stuk voor stuk mooie titels“, meent hij. “Echter op de lange termijn passen zij niet binnen de aangescherpte strategie.”

De geruchten over een op handen zijnde reorganisatie bij Sanoma gingen al langere tijd. De verlieslijdende Nederlandse tak van het bedrijf verkeert al jaren in zwaar weer, omdat de oplages en de advertentie-inkomsten dalen. Door scherp te snijden in titels die verlies lijden wil Sanoma de tijdschriftentak weer gezond maken.

Winstdaling
Sanoma heeft in het derde kwartaal de omzet zien dalen naar 568,1 miljoen euro, tegenover 599,5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Oorzaak zijn de slechte economische omstandigheden voor het mediabedrijf. De winst voor belastingen daalde met 3,6 procent naar 76,9 miljoen euro, maakte het Finse mediabedrijf donderdag bekend.

SBS
Sanoma bezuinigt al jaren op de kosten bij zijn Nederlandse tak, om de dalende oplages en de teruglopende advertentie-inkomsten op te kunnen vangen. Ook de overname van de Nederlandse televisiezender SBS leidt tot forse verliezen voor het Finse bedrijf.

Sanoma kocht SBS in 2011 voor ruim een miljard euro. In maart boekte de uitgever bijna vierhonderd miljoen af op de televisiezender. Daarnaast is Sanoma uitgever van tijdschriften als Donald Duck en Libelle, maar ook van nieuwssite Nu.nl. Bij de Nederlandse afdeling werken ongeveer zestienhonderd mensen. Bij het Finse mediabedrijf blijven uiteindelijk nog drie mediatakken over: Sanoma Media Nederland, Sanoma Media Finland en Sanoma Learning.

Meer synergie met SBS Broadcasting
Sanoma zal in toenemende mate gezamenlijk optrekken met SBS om de synergie tussen print, digital en televisie te vergroten, zo meldt Sanoma. Het bedrijf Sanoma is voor 67 procent eigenaar van de aandelen van SBS, de rest is van Talpa, het mediabedrijf van John de Mol.

Sanoma: De CEO van SBS zal per 1 januari 2014 gaan rapporteren aan de nieuwe CEO van Sanoma Media Netherlands, Peter de Mönnink, en per die datum ook toetreden tot de directie van SMN. Daarnaast zijn concrete crossmediale synergieprojecten benoemd op het vlak van de advertentiemarkt, de consumentenmarkt en op het gebied van content.”

NVJ geschokt
Yvonne Dankfort, NVJ-secretaris Tijdschriften is ondanks de eerdere geruchten geschrokken van het nieuws. “Natuurlijk hebben we dit zien aankomen maar dat er zo diep zou worden gesneden had ik echt niet verwacht. Het gaat om 500 fte, 32 titels verdwijnen of worden verkocht, en daar bovenop nog eens 2.000 freelancers die voor Sanoma werken. Ook voor hen en voor de freelancersmarkt algemeen zal dit grote gevolgen hebben. Ik loop al een tijd mee, maar zoiets drastisch heb ik nog nooit meegemaakt.”

17 titels blijven, de rest …
Focusmerken: Libelle, Margriet, Viva , Flair, Flow, Story, LINDA (Vrouwen), Donald Duck, Tina, Zo Zit Dat, Fashionista (Kids & Teens), Ouders van Nu, Kèk Mama (Parenting), vtwonen, Ariadne At Home, Eigen Huis & Interieur (Home Deco), AutoWeek (Automotive).

Deze titels worden samengevoegd, verkocht of opgeheven: Beaumonde, Grazia, Marie Claire, Nouveau (Glossies), Nieuwe Revu, Panorama, Playboy, Formule1.nl, KIJK, Know How, Moto 73, Roots, Truckstar, Motor (Mannen), Fiets, FietsActief, Helden, Procycling, Zeilen (Sport), 101 Woonideeën, Babygids, delicious., Home and Garden, Kinderen, Knipmode, Knippie, More than Classic, Nickelodeon, Seasons, Tuinieren, Vorsten Royale, Zin (Divers).

De custom titels worden ondergebracht bij Head Office NL (dochter Sanoma Media Nederland): GOLF Journaal, Golfers Magazine, Golf.nl (Golf), Hoefslag, In de Strengen, Paard & Sport, Paard & Leven, Phryso (Paarden), Hockey.nl (Hockey) en schaatsen.nl (Schaatsen).

Tijdschriften waarvan blijkt dat samenvoegen of verkopen geen optie is, en die niet langer winstgevend zijn, worden vanaf 2015 opgeheven. Naar verwachting is dit onderzoek binnen zes tot twaalf maanden afgerond. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten