Ruim vijf jaar geleden is cameraman Stan Storimans van RTL Nieuws bij oorlogsgeweld in Georgië om het leven gekomen. Ter nagedachtenis aan Stan wordt op dinsdag 15 oktober voor de vijfde keer de naar hem genoemde vakprijs uitgereikt. Winnaar is de cameraman of –vrouw die het afgelopen jaar de beste nieuws- of actualiteitenreportage heeft gedraaid.
Jury
De jury bestaat dit jaar uit Ad van Liempt (oud-hoofdredacteur NOVA), Jean-Pierre Geelen (tv-recensent de Volkskrant), Marga van Praag (oud-verslaggever NOS Journaal), Peter van der Maat (oud-hoofdredacteur Netwerk) en de winnaar van vorig jaar, Roel Rekko.
Net als voorgaande jaren worden de inzendingen beoordeeld op technische en inhoudelijke kwaliteit, op creativiteit, journalistieke alertheid en originaliteit. In aanmerking komen alle nieuws- en actualiteitenreportages die tussen 12 augustus 2012 en 12 augustus 2013 zijn uitgezonden op de Nederlandse televisie of internet.
De prijs is een plastiek van de hand van kunstenaar Jeroen Henneman. Het is een zogeheten ‘staande tekening’ van Stan met zijn camera op zijn schouder, gemaakt van zwart staal en 35 centimeter hoog.
Deelnemen
Cameramensen en camjo’s van nieuws- en actualiteiten-programma’s en -websites kunnen per persoon met één reportage meedingen naar de Stan Storimans Prijs 2013. De jury is geinteresseerd in alles wat kwaliteit heeft. Dat kunnen net zo goed beelden van een lokaal / regionaal tv-station, als van een website of een landelijke nieuws- of achtergrondrubriek zijn. De inzendingstermijn voor de vijfde editie van deze vakprijs sluit op 1 oktober. De Stan Storimans Prijs 2013 wordt uitgereikt op dinsdag 15 oktober om 16.30 uur bij het NOS Journaal.
Stan Storimans (1969 – 2008)
Freelance-cameraman Stan Storimans (Tilburg, 8 januari 1969) was op 12 augustus 2008 samen met RTL-correspondent Jeroen Akkermans in de Georgische hoofdstad. Zij waren daar om verslag te doen over het conflict tussen Georgië en Rusland over Zuid-Ossetië. Bij een bombardement van het Russische leger werd Stan door een kleine granaatscherf in het achterhoofd getroffen. Hij was vrijwel op slag dood. Jeroen raakte lichtgewond aan een been. Elf Georgische burgers kwamen eveneens om het leven.
Stan begon als 15-jarige jongen als geluidsman voor het NOS Journaal. Al snel bleek hij aanleg te hebben voor het vak van cameraman. Hij stapte over naar RTL Nieuws, was daar eerst in dienst maar begon na verloop van tijd zijn eigen bedrijf, Storicam. Hij werd een veel gevraagd cameraman en maakte over de hele wereld vele reportages. Hij werkte in conflictgebieden, zoals in 1997 in het toenmalige Zaïre, in Ethiopië en meer recentelijk in Afghanistan. Na de aanslag van 11 september 2001 op het World Trade Centre werkte hij in New York. Ook filmde hij belangrijke sportevenementen, zoals de Olympische Winterspelen 2002 en 2006, en het Europees kampioenschap voetbal 2008.
Stan werd donderdag 21 augustus 2008 begraven op de begraafplaats Vredehof in Tilburg. De Georgische presidentsvrouw Sandra Roelofs wilde bij de uitvaart aanwezig zijn, maar de familie Storimans wees dat af omdat ze geen politieke lading wilden geven aan de begrafenis. De dienst in de St. Lucaskerk werd bijgewoond door de ministers Ronald Plasterk en Maxime Verhagen en een groot aantal journalisten van zowel RTL als de publieke omroep.
De Brabantse journalist Johan van Grinsven werkte in de zomer van 2008 aan een boek over de belevenissen van Stan. Het zou op 8 januari 2009 moeten verschijnen. De familie Storimans wilde dat het boek ondanks het overlijden van Stan zou worden afgemaakt en zo gebeurde het ook. ‘Stan Storimans – Oog op de wereld’ verscheen op de dag dat Stan 40 zou zijn geworden.
Stan liet een vrouw, Marjolein, en twee kinderen achter, Amber en Tim. Marjolein heeft het bedrijf voortgezet in samenwerking met de cameramensen die Stan in dienst had. Storicam werkt nog steeds voor het RTL Nieuws, maar onder meer ook voor de actualiteitenrubriek 1Vandaag.
Op 12 augustus 2010 maakten Marjolein Storimans en Jeroen Akkermans bekend dat zij, samen met andere nabestaanden van de clusterbom, de Russische overheid voor het Hof van de Mensenrechten in Straatsburg dagen. Op 10 juli 2013 bleek dat Rusland, anders dan eerder toegezegd, toch geen onderzoek doet naar de toedracht van de dood van Stan. Op Youtube.com en het archief van RTL Nieuws is een groot aantal reportages over de dood van Stan te vinden. [Radiowereld.NL]