Griekse politie maakt einde aan bezetting omroep

De Griekse oproerpolitie heeft donderdag een einde gemaakt aan de bezetting van het hoofdkantoor van de inmiddels opgedoekte publieke omroep (ERT) in Athene. De bezetting heeft bijna vijf maanden geduurd. De ongeveer vijftig mensen die in het complex bivakkeerden werden donderdag in alle vroegte uit het pand verwijderd.

Volgens de politie werden vier mensen korte tijd vastgehouden. Vanuit het gebouw verzorgden rond de vijftig ontslagen omroepmedewerkers uitzendingen. Nu het gebouw leeg is, wordt het overgedragen aan de opvolger van de ERT die tot dusver moest uitzenden vanuit een krap studiocomplex, elders in Athene. Een van de aangehouden bezetters was radiojournalist Nikos Tsimbidas. Op het moment dat de politie binnenviel was hij een live-uitzending aan het maken.

”Neem maar van mij aan, het is een shockerende ervaring om in een uitzending te zitten met twee pelotons oproerpolitie in de studio”, zei Tsimbidas. “We worden nu verwijderd, ik heb net te horen gekregen dat ik opdracht heb gekregen te stoppen met praten.”

De ontruiming verliep vreedzaam. Later zette de politie traangas in om buiten bij het gebouw een groep van tweehonderd mensen uiteen te drijven die hun steun wilden betuigen. De Griekse oppositiepartij Syriza sprak zich fel tegen de ‘illegale’ politieactie uit. Diverse Syriza-leden waren daarom naar de studio’s getogen. In een verklaring sprak de partij van een ‘zwarte bladzijde in de geschiedenis’.

Het complex werd door ex-omroepmedewerkers bezet gehouden sinds 11 juni, toen de Griekse regering besloot de ERT op te doeken en alle 2700 personeelsleden op straat te zetten, naar eigen zeggen om kosten te besparen. “Het uitzendcomplex werd illegaal bezet en dat had tot gevolg dat de Griekse staat elke dag verliezen leed”, zei regeringswoordvoerder Simos Kedikoglou.

De sluiting van de ERT bracht de coalitieregering van PASOK, Nea Dimokratia en Democratisch Links aan de rand van de afgrond. Democratisch Links trok zich uiteindelijk terug uit de coalitie, waardoor de twee overgebleven partijen nu steunen op een heel krappe meerderheid in het parlement. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten