L1 laat documentaire maken over Heideroosjes

De regionale publieke omroep L1 zendt op 12 december een documentaire uit over Heideroosjes. In de documentaire ‘Mooi Geweest – een leven na de Heideroosjes’ volgt Leon Verdonschot de vier bandleden van de succesvolste Nederlandse punkband aller tijden, de Heideroosjes.

Première
De première van de film, in aanwezigheid van de bandleden en makers van de film, vindt plaats op zaterdagavond 7 december in Panningen, vlakbij de geboortegrond van de vier bandleden (Horst). Zondag 8 december, is de Amsterdamse première in de filmzaal van Melkweg, de plaats waar De Heideroosjes vorig jaar september met twee uitverkochte shows afscheid namen van hun Nederlandse fans.

Televisiepremière L1
De film beleeft zijn televisiepremière vervolgens op donderdag 12 december om 19:00 uur op de Limburgse televisiezender L1, de opdrachtgever van de documentaire. De film kwam tot stand met steun van het Mediafonds. Over het algemeen geeft het Mediafonds een budget van 100.000 euro waarvan de regionale omroep zelf 10% voor haar rekening moet nemen.

De opnamen van ‘Mooi Geweest – een leven na de Heideroosjes’ begonnen bij de Nederlandse en Belgische afscheidsshows van vier jeugdvrienden die 23 jaar in dezelfde bezetting een band vormden. Ze gaven ruim 1500 concerten, wonnen een Edison, maakten de bestverkochte Nederlandse punkplaat uit de geschiedenis en stonden meerdere malen op de hoofdpodia van grote Europese festivals als Pinkpop, Lowlands, Rock Werchter en Sziget.

Een week na de afscheidsshows begon ex-voorman Marco Roelofs aan zijn eerste solo-theatertournee. Verdonschot volgde Roelofs en zijn drie ex-medebandleden in hun eerste jaar na de Heideroosjes.

Verdonschot: “Het eerste boek dat ik schreef was vijftien jaar geleden, samen met Guuz Hoogaerts, ‘Een Teringtyfustakkeband’, een biografie van de Heideroosjes. In de verhalenbundel ‘Hart tegen Hart’, waarmee ik in 2006 de Pop Pers Prijs won, stond een groot verhaal over de Heideroosjes. Onze loopbanen zijn geregeld blijven kruisen, dus het voelde heel natuurlijk en tegelijk bijzonder om nu hun levens als éx-Heideroosjes vast te leggen. Mijn centrale vraag was namelijk dezelfde als die van een deel van de band: als je 23 jaar hebt geleefd van en voor de muziek en opeens is die verdwenen, wat dan? Wat is een éx-muzikant?”

Journalist/presentator/schrijver Verdonschot, net als de bandleden geboren in Limburg, debuteert hiermee als regisseur en is inmiddels bezig aan zijn volgende documentaire, over de Nederlandse tattoocultuur. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten