Nederlandse man die aanslag op VRT wilde plegen blijft in de cel

De man die woensdagavond in Sint-Niklaas opgepakt werd omdat hij op Koningsdag een aanslag wou plegen op onder meer de VRT, blijft volgens Standaard in de cel. De raadkamer in Dendermonde heeft dinsdag zijn aanhouding bevestigd.

De 23-jarige man met de Nederlandse nationaliteit werd vorige week al opgepakt. De Nederlander is opgesloten in een psychiatrische afdeling van de gevangenis in Brugge. Hij had op café mensen proberen te ronselen om aanslagen te plegen. “Er waren ernstige aanwijzingen dat de man concrete voorbereidingen trof om binnen afzienbare tijd een aanslag te plegen op de VRT en bepaalde gestelde lichamen te Brussel”, a;dus het parket.

Er werd een uitgebreid manifest gevonden van de hand van de man, waar onder meer een omwenteling van de Belgische Staat werd vooropgesteld.

Volgens de verdediging van de man was hij niet van plan om effectief een aanslag uit te voeren. “Mijn cliënt zegt dat hij nooit de intentie had om iets te doen“, aldus de advocaat. “Hij heeft enkel een aantal zaken op papier geschreven, maar dat is eerder ideologisch of filosofisch en kadert in het recht op vrijheid van meningsuiting. Hij had nooit de bedoeling dat uit te voeren.” [Radio.NL/Standaard]

Gerelateerde berichten