Senaat ontneemt mediamagnaat Berlusconi zijn zetel

Het heeft lang geduurd maar het is toch gebeurd. De Italiaanse senaat heeft ex-premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi woensdag diens zetel ontnomen. Dat gebeurde na een urenlang debat en nadat Berlusconi zelf al een ‘dag van rouw om de democratie’ had afgekondigd. De senatoren wijzen Berlusconi de deur naar aanleiding van zijn veroordeling wegens belastingfraude.

Berlusconi’s trouwe fans verzamelden zich woensdag bij zijn huis in Rome. Volgens politieke analisten kan de bijeenkomst gezien worden als het begin van de volgende Italiaanse verkiezingscampagne. Berlusconi kondigde eerder deze maand de heroprichting van zijn oude partij Forza Italia aan. Berlusconi was in zeventien jaar tijd drie keer premier.

Berlusconi kwam woensdagmiddag naar buiten om zijn aanhangers toe te spreken en meteen even te verklaren dat hij al twintig jaar lijdt onder ‘politieke vervolging’.

Het was vrijwel zeker dat de senaat Berlusconi de deur zou wijzen. Een wet uit 2012 schrijft voor dat iemand die tot meer dan twee jaar cel wordt veroordeeld zes jaar lang geen publiek ambt mag bekleden. Berlusconi’s veroordeling tot vier jaar cel is al bekrachtigd door het hoogste hof van Italië, wat betekent dat hij niet meer in beroep kan. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten