“538, Sky, Q en Veronica krijgen geen cent terug”

De grote landelijke commerciële radiostations Sky Radio, Radio 538, Q-Music en Radio Veronica krijgen niets terug van de door hen in 2011 betaalde eenmalige bedragen voor de verlenging van hun FM-frequenties. Dit blijkt uit een brief die Minister Kamp van Economische Zaken gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Uit die brief blijkt dat er een toezegging was van de Minister aan de grote landelijke stations, om hen te compenseren indien de waarde van kavel A7 onder de door SEO berekende waarde zou worden verdeeld.

Kavel A7 werd in 2011 verdeeld, maar volgens de overheid was er geen enkele partij die aan de vergunningscriteria voldeed. Dit besluit om A7 in 2011 niet te vergunnen is momenteel nog inzet van een juridische procedure tussen het Ministerie van Economische Zaken en het bedrijf achter 100%NL; de partij die de kavel A7-vergunning afgelopen zomer wel zou verwerven en er Radio 10 mee terug op de FM bracht.

Echter, 100%NL bood afgelopen zomer iets meer dan 8 ton voor dit kavel. Stations als Sky, 538 en Q-Music hebben in 2011 voor de verlenging van hun FM-frequenties tussen de 25 en 27 miljoen euro moeten betalen, en Radio Veronica nog altijd iets meer dan 20 miljoen.

Volgens de Minister nu, ligt de waarde van kavel A7 in 2013 op of zelfs onder het bedrag dat het bedrijf achter 100% NL en nu ook Radio 10 voor dit kavel heeft geboden. Iets meer dan acht ton dus. De Minister staat ook nog op het standpunt dat de waarde voor ditzelfde kavel in 2011, dus twee jaar eerder, maar liefst tenminste 17.5 miljoen euro was.

En de Minister is van mening dat de bedragen van tientallen miljoenen euro’s die Sky Radio, Veronica, Q-Music en 538 in 2011 hebben betaald, ook de waarde vertegenwoordigen die hun respectievelijke kavels in dat jaar hadden. Als gevolg hiervan is Minister Kamp van oordeel dat hij de grote commerciële radiostations dus geen geld verschuldigd is. [Radiowereld.NL]

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email