Search
Close this search box.

Baas Japanse omroep onder vuur om troostmeisjes

De nieuwe baas van de Japanse publieke omroep NHK ligt onder vuur, omdat hij in een interview afgelopen weekeinde heeft gezegd dat ’troostmeisjes’ een gebruikelijk verschijnsel waren in de Tweede Wereldoorlog. Volgens Katsuto Momii werden niet alleen in Japan, maar ook in andere landen vrouwen ingezet als prostituee voor militairen. Momii liet zich tevens kritisch uit over Zuid-Korea.

”Het systeem van troostmeisjes is naar hedendaagse maatstaven verkeerd, maar het systeem was destijds realiteit. (…) De kwestie wordt extra lastig nu Zuid-Korea kritiek heeft op Japan, als zou het het enige land zijn dat vrouwen in dat systeem dwong”, aldus Momii. “Zuid-Korea eist nu geld, een schadevergoeding. Waarom halen ze deze kwestie naar boven? Dit is toch al opgelost met een bilateraal verdrag? Het is verkeerd.”

Momii’s opmerkingen kwamen hem op een boze reactie van Zuid-Korea te staan. Politieke partijen in Zuid-Korea eisen excuses van Japan en het ontslag van Momii. Ook slachtoffers zijn woedend. De 87-jarige Kang Il-chul uit Zuid-Korea zei op haar 15e te zijn ontvoerd door Japanse militairen en vervolgens als seksslaaf te zijn gehouden. Ze noemde de uitlatingen van Momii absurd.

Op een persconferentie probeerde Yoshihide Suga, de hoogste regeringswoordvoerder, de situatie te redden. Volgens Suga heeft Momii slechts op persoonlijke titel gesproken en deed hij zijn uitspraak niet als baas van NHK.

De vrees bestaat dat NHK opschuift naar de rechterkant van het politieke spectrum. De regering van de Japanse premier Shinzo Abe heeft kritiek op NHK, omdat de programma’s van de zender te liberaal zouden zijn. Sinds Abe aan de macht is lijkt zijn ideologische voorkeur ook door te werken in de omroep. De regering beslist onder andere mee over de inhoud en benoemt de baas van de omroep. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten