Search
Close this search box.

Brussel onderzoekt Amerikaanse filmstudio’s

Een aantal Amerikaanse filmstudio’s moet zich in Brussel verantwoorden voor hun contracten met betaalzenders zoals Sky en Canal Plus. De Europese Commissie neemt de studio’s op de korrel omdat ze kanalen verbieden hun films in meerdere landen uit te zenden. Dat maakte de toezichthouder bekend.

Het onderzoek richt zich onder meer op Warner Bros, Sony Pictures en Twentieth Century Fox. De studio’s zouden als voorwaarde stellen dat betaalzenders een film – zowel op televisie als via internet – maar in één land mogen uitzenden.

Dat betekent dat een abonnee bijvoorbeeld geen films op zijn computer kan bekijken tijdens een vakantie in een andere lidstaat, of na een verhuizing binnen de Europese Unie.

Bovendien kunnen betaalzenders door de beperkende voorwaarde minder gemakkelijk uitbreiden naar een ander land, omdat ze dan opnieuw contracten moeten afsluiten om films te mogen uitzenden. Eurocommissaris van mededinging Joaquin Almunia vreest dat de concurrentie op de Europese markt zo in het geding komt en dat het vrije verkeer van diensten wordt belemmerd. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten