Search
Close this search box.

Documentaire over Frits Spits in Close Up op Nederland 2

De Avro zendt donderdag een documentaire uit over radiomaker Frits Spits vanuit het oogpunt van de culturele betekenis die zijn werk heeft gehad voor de muziekradio in Nederland. ‘De Passie Van Spits’ in Close Up is 16 januari te zien om 22.55 uur op Nederland 2.

Muziek is als drugs voor discjockey Frits Spits. Zo bescheiden en ingetogen als hij is in het dagelijks leven, zo luid en gepassioneerd is hij achter de microfoon.

Ondanks dat Frits Spits een taalprogramma op Radio 1 blijft maken, valt het afscheid van zijn dagelijkse programma Spits zwaar. Maar sentimenteel wil hij per se niet zijn. Zijn intiemste gedachtes vertelt hij aan een goede vriend, een oude kurkeik, die hij op vakantie heeft ontdekt en die hem ‘met beide benen op de grond houdt’.

In de documentaire komen ook Spits’ vaste luisteraars aan het woord, die verslaafd blijken aan Frits, zijn stem én natuurlijk zijn zelfbedachte spelletjes. Velen zijn al trouwe luisteraar sinds het programma ‘de Avondspits’.

Hans Schiffers schreef een inside portret over Frits Spits
” ‘Frits neemt afscheid van muziekradio!’, zette ik in maart van het vorig jaar op facebook. En: ‘Ik zou wel een boek over hem kunnen schrijven’. En zo begon het mij te dagen dat er een tv-documentaire over hem te maken zou zijn. De énige Nederlander die vijfendertig jaar lang elke werkdag live op prime time te horen was geweest op de Nederlandse radio.

Ik zocht contact met de collega’s van de Avro kunstafdeling. ‘Radio is moeilijk op tv’ sputterden ze tegen. Maar ik prikkelde ze ook met mijn enthousiasme, denk ik, want ze zeiden: ga maar eens kijken of er belangstelling is en kom dan terug’. Het moest wel een écht persoonlijk portret zijn, want wat wisten we nu eigenlijk van de man achter die bekende stem?’

Via productiemaatschappij Windmill stuitte ik op Simone de Vries, maker van portretten over Rutger Hauer, Kamagurka,  John Callahan. Categorie stevige mannen dus. Midden in de zomer bij mij thuis in de tuin praatte ik haar bij over het discjockey-wereldje. We besloten dat Frits er wel zelf in zou moeten.

Zou Frits meewerken? Dat was nog maar de vraag. Op een middag terwijl hij weg fietste van het Mediapark, confronteerde ik hem ermee. Of hij zin had in een documentaire over zijn carrière? Onthutst maar blij verrast vervolgde hij zijn reis.

Nu een paar maanden later heeft Simone Frits gevolgd bij zijn afscheid van Radio 2 en interviewde ze ook zijn luisteraars. En sprak Frits in deze tumultueuze periode. Het moet best lastig geweest zijn om Frits Spits, terwijl hij in het volle licht stond, tot reflectie te dwingen. Is het gelukt? ‘Ik denk dat ik een anti-pensioen film gemaakt heb’ zegt Simone. ‘Als ik naar hem keek tijdens het draaien kon ik alleen maar denken: waarom stopt deze man? Hij is zo gelukkig tijdens het maken van radio, dat spat er aan alle kanten af’ “. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten