Search
Close this search box.

Njiokiktjien wint Zilveren Camera met Mandela-foto

Ilvy Njiokiktjien heeft de Zilveren Camera 2013, de belangrijkste prijs voor journalistieke fotografie, gewonnen. Njiokiktjien won de prijs voor de foto van het laatste eerbetoon aan Nelson Mandela. Njiokiktjien kreeg de prijs zondagmiddag uitgereikt in het Fotomuseum Den Haag.

Njiokiktjiens foto werd uit ruim tienduizend inzendingen verkozen tot beste persfoto van 2013. Njiokiktjien is de eerste vrouw die sinds de oprichting van de wedstrijd in 1949 de Zilveren Camera wint.

Op de winnende foto hieronder is te zien hoe mensen in de straten van Pretoria afscheid nemen van Mandela. Volgens de jury brengt Njiokiktjien de essentie van het wereldnieuws treffend in beeld. “Het is een vindingrijke foto die de verschillende lagen van de gebeurtenis – waar de fotograaf op het juiste moment bovenop stond – sterk communiceert”, luidt een verklaring.

Canonprijs 2013
Rob Hoornstra en Arnold van Bruggen sleepten de Canonprijs 2013 in de wacht, de prijs voor vernieuwende fotojournalistiek. Hoornstra en Van Bruggen wonnen met een fotoproject over de Caucasus. Robin de Puy won de Nationale Portretprijs 2013 met haar zwart-witportret van An-Sofie Kesteleyn. De winnende foto’s zijn tot en met 6 april te zien in het Haagse Fotomuseum, dat onderdeel is van het Gemeentemuseum. Daarna reist de tentoonstelling door naar onder meer Assen en Naarden. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten