NOS stopt gratis aanbieden online nieuwsvideo’s

De NOS geeft online nieuwsvideo’s vanaf 1 maart niet langer weg aan kranten- en nieuwssites. De NOS constateert dat er weinig belangstelling is voor het kanaal waarop nieuwsvideo’s gratis worden aangeboden. “In de tweede plaats hebben veel marktpartijen kritiek op de voorwaarden”, motiveert NOS-directeur Jan de Jong het besluit in een verklaring.

De NOS en NPO hebben de aanvraag voor goedkeuring van het kanaal bij het ministerie van Cultuur ingetrokken. De NOS begon twee jaar geleden met het gratis aanbieden van de nieuwsvideo’s naar aanleiding van het rapport van de commissie onder leiding van Elco Brinkman die adviseerde over innovatiemogelijkheden bij de pers.

Het kanaal van de NOS kreeg veel kritiek. Zo stelde brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia dat het gratis aanbieden van nieuwsvideo’s marktverstoring veroorzaakt. De brancheorganisatie diende bij het ministerie een bezwaarschrift in tegen het kanaal.

”De NOS bood deze optie niet uit eigen belang”, verzekert De Jong. “Maar in het belang van de kwaliteit van de journalistiek in Nederland.” De NOS heeft geprobeerd de markt zo min mogelijk te verstoren, zegt De Jong. “Verder dan dit konden wij niet gaan.” De beelden zijn nog wel tegen betaling op te vragen. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email