Search
Close this search box.

Zwitserse jongerenzender 105 vraagt faillissement aan

Het doek dreigt te vallen voor de Zwitserse jongerenzender Radio 105 (One-O-Five). Zestien jaar na de start heeft eigenaar Giuseppe Scaglione besloten de handdoek in de ring te gooien en faillissement aan te vragen. Dinsdagmiddag heeft Radio 105 zijn gepresenteerde uitzendingen gestaakt. Sindsdien zendt het station non-stop muziek uit.

Radio 105 startte in 1998 als kabelzender in Zwitserland. Het station werd een Duitse versie van de gelijknamige jongerenzender in Italië. In 2009 wist Radio 105 na een lange juridische strijd een etherfrequentie te bemachtigen in de regio Zürich. Sinds 2011 zendt het station ook in heel Duits-Zwitserland uit via DAB+.

Lange tijd kon Music First Network AG, het bedrijf achter Radio 105 in Zwitserland, het hoofd boven water houden. Dit kwam onder meer door samenwerking met de hitzender Energy, die de reclameverkoop voor Radio 105 verzorgde. Daarnaast was de Italiaanse Finelco groep, tevens eigenaar van Radio 105 Italië, mede-eigenaar van Music First Network AG.

Begin 2013 keerde het tij echter. De samenwerking met Energy voor de reclameverkoop kwam ten einde. Daarnaast trok de Finelco groep zich terug als investeerder. Weliswaar keerde Daniel Hartmann, medeoprichter van 105, terug als investeerder, maar dit heeft niet mogen helpen. Daarnaast heeft Scaglione geprobeerd om de zender te verkopen. Ondanks dat er interesse was van meerdere partijen uit Zwitserland en Duitsland is het niet tot een verkoop gekomen.

Eén van de grootste problemen van Radio 105 is dat de zender nog steeds geen fatsoenlijke reclameverkoopafdeling heeft, iets wat dodelijk is voor een commerciële zender. Inmiddels zit Music First Network AG zo ver in de rode cijfers, dat besloten is om faillissement aan te vragen. Dinsdagmiddag heeft Radio 105 zijn gepresenteerde uitzendingen gestaakt. Sindsdien zendt het station non-stop muziek uit.

Opmerkelijk is dat Radio 105 er eind vorig jaar nog een zusje bij kreeg. In december startte BlueSky Radio via internet en DAB+.

De komende weken moet duidelijk worden wat er met Radio 105 gaat gebeuren. Roger Schawinski, eigenaar van Radio 1 in Zürich, heeft zich inmiddels al gemeld om de zender over te nemen. Bij mediaregulator Bakom is inmiddels een plan ingediend voor de overname. Het plan is dan dat Radio 105 intrekt bij Radio 1, waardoor de jongerenzender gebruik kan maken van de faciliteiten (studio, reclameverkoop e.d.) van Radio 1.

Mocht er geen overname komen, dan is de kans groot dat de stekker uit Radio 105 wordt getrokken. De etherfrequenties van de zender zullen echter niet meer opnieuw verdeeld worden, aangezien Zwitserland heeft ingezet op DAB+. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten