Chris Evans zorgt voor luistercijfersrecord BBC Radio 2

Ochtenddeejay Chris Evans heeft voor een nieuw luistercijfersrecord gezorgd bij BBC Radio 2. Het laatste kwartaal van 2013 stemden 9,82 miljoen luisteraars per week af op de deejay, zo blijkt uit de luistercijfers die RAJAR afgelopen donderdag publiceerde. In Londen zijn Capital FM en LBC 97.3 de populairste lokale stations.

Londen
De BBC heeft het laatste kwartaal van 2013 goede zaken gedaan in Londen. Voor het eerst wist de Beeb met zijn radiostations een hoger marktaandeel te trekken dan de commerciële radiostations in de hoofdstad. Opnieuw staat BBC Radio 4 bovenaan. De nieuws- en informatiezender zag zijn marktaandeel met 2,2%-punt stijgen naar 16,1%. BBC Radio 2 volgt vlak daarachter met 13,4%.

De populairste lokale radiozenders in Londen zijn Capital FM en LBC 97.3. Beide stations scoren 5,0% marktaandeel. Het succes van de talkzender LBC heeft eigenaar Global radio doen besluiten om de zender vanaf dinsdag landelijk via DAB te gaan uitzenden. Voor Capital betekent het dat de zender eindelijk weer eens groter is dan rivaal Kiss.

Grootste verliezers deze meting waren de softpopzender Magic 105.4 (-1,2%-punt) en de popzender Heart (-0,6%-punt).

In de ochtend blijft Capital FM goede zaken doen en is het nog steeds het populairste lokale station van Londen. Dave Berry en Lisa Snowdon trekken wekelijks 1,19 miljoen luisteraars.

Het forse verlies van Heart bij de overall cijfers is opnieuw terug te zien in de ochtend. Jamie Theakston en Emma Bunton daalden naar 610.000 luisteraars per week. Neil Fox en Verity Geere op Magic volgen met 714.000 luisteraars, terwijl Rickie Haywood Williams, Melvin O’Doom en Charlie Hedges op Kiss 824.000 paar oren weten te boeien. Nick Ferrari op LBC 97.3 was goed voor 599.000 luisteraars.

Landelijk
Het aantrekken van Chris Evans als ochtenddeejay heeft BBC Radio 2 opnieuw geen windeieren gelegd. Maar liefst 9,82 miljoen luisteraars stemden wekelijks op zijn show af, waarmee het record van het eerste kwartaal van 2013 verbroken is. De sterke prestaties van Evans leverden ook een nieuw weekbereik record voor Radio 2 op: 15,5 miljoen luistercijfers. Daarvan stemde dus bijna tweederde af op de ochtendshow. Het marktaandeel van Radio 2 steeg naar 17,6%.

Ochtenddeejay Nick Grimshaw zag zijn cijfers eindelijk weer eens stijgen. De opvolger van Chris Moyles trok het afgelopen kwartaal 6,29 miljoen luisteraars. Nog belangrijker is dat Grimshaw doet waar hij voor is aangenomen: jongere luisteraars trekken. De gemiddelde leeftijd van zijn luisteraars daalde met een jaar naar 33.

Heart blijft het populairste netwerk in het Verenigd Koninkrijk met 4,6% marktaandeel, maar moest wel 0,3%-punt inleveren. Capital daalde licht naar 4,2%, terwijl Smooth Radio stabiel bleef met 2,3%.  Kiss steeg naar 2,6%. Capital Xtra debuteert met 0,4% marktaandeel.

Digitaal
Het luisteren naar radio via digitale platformen maakte het afgelopen kwartaal weer wat terrein goed en is nu goed voor 36,1%. DAB neemt hiervan het grootste deel in met 23,4% terwijl internet 5,8% aandeel inneemt. DAB is inmiddels goed voor bijna één op de vier luisteruren.

BBC 6 Music blijft het best scorende digitale radiostation met 1,7% marktaandeel en 1,96 miljoen luisteraars. Radio 4 Extra volgt met 1,0% terwijl 1Xtra 0,5% marktaandeel scoort. Absolute 80s is het populairste commerciële digitale radiostation met 0,6% marktaandeel en 1,18 miljoen luisteraars per week. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email