Finse uitgeverij Sanoma eindigt 2013 met fors verlies

Sanoma heeft vorig jaar een omvangrijk verlies geleden, onder meer door de dalende verkoop en de hoge kosten van reorganisaties. De Finse uitgeverij kwam eind december 330 miljoen euro tekort, terwijl ze in 2012 nog een winst van bijna 150 miljoen boekte. Dat maakte Sanoma vrijdag bekend.

Zonder de eenmalige kosten kwam het bedrijf wel uit op winst, maar alsnog veel minder dan een jaar eerder. Sanoma zag de omzet over heel 2013 met 6,6 procent dalen naar ruim 2,2 miljard euro. Over het vierde kwartaal daalde de omzet iets minder sterk, met 5,5 procent naar 550 miljoen euro.

Sanoma verwacht dat de economische tegenwind van de afgelopen tijd voorlopig niet gaat liggen. De omzet daalt dit jaar verder, mede door het afstoten van activiteiten, zo verwacht het bedrijf. Bovendien gaat Sanoma ervan uit dat het van die inkomsten steeds minder winst overhoudt.

Reorganisatie
De Finse uitgeverij kondigde vorig jaar een grootschalige reorganisatie bij haar Nederlandse tijdschriftentak aan. Sanoma wil onder meer vijfhonderd werknemers op straat zetten, een vierde van het totale personeelsbestand. Daarnaast plaatste het concern ruim dertig tijdschrifttitels in de etalage, waaronder Nieuwe Revu en Panorama.

Door flink te snijden tijdschriftentak, die kampt met teruglopende verkopen en dalende advertentie-inkomsten, denkt Sanoma in 2016 weer de weg naar boven te vinden. De omzet begint vanaf dan weer langzaam te stijgen, zo verwacht de uitgever. Ook de winst loopt dan weer op. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email