Nominaties NL-Awards 2013 voor regionale omroepen bekend

De nominaties zijn bekendgemaakt voor de NL-Awards, de jaarlijkse onderscheiding voor de beste producties van de regionale omroepen. Er zijn 26 radio- en tv-programma’s genomineerd, verdeeld over de categorieën Nieuws, Achtergrond, Varia, Evenementen, Documentaire en Sociale Interactie.

Alle omroepen hebben een nominatie ingestuurd. Ook is er een eervolle vermelding gegeven aan een item dat niet zo makkelijk binnen een categorie te vergelijken valt. De jury vond ‘IJsmeester Jan uit Jisp’ van RTV Noord-Holland een mooi voorbeeld van originaliteit, creativiteit, kansen zien en die goed uitwerken.

In de categorie Radio Achtergrond is gekozen voor twee zeer sterke nominaties volgens de jury. Uitschieters dit jaar zijn Omroep West en Omroep Gelderland, die respectievelijk vijf en vier nominaties kregen. De NL-Awards worden op woensdag 12 maart 2014 voor de twaalfde keer uitgereikt tijdens de ROOS-Dagen, het jaarlijkse congres voor regionale programmamakers dat deze keer plaatsvindt in Hotel de Heerlickheijd van Ermelo.

Gouden NL-Award
Alle prijswinnaars dingen mee naar de categorieoverstijgende Gouden NL-Award. Hieraan is een geldprijs van € 2500,- verbonden. Vorig jaar ging de Gouden NL-Award naar Omrop Fryslân.

Jury
De jury voor de NL-Awards 2013 staat onder voorzitterschap van Harro Coumans (voormalig directeur L1) en bestaat verder uit Heidi Wulfsen (chef binnenlandredactie NOS), Menno Reemeijer (verslaggever NOS), Margreet Hiemstra (samensteller bij Omrop Fryslân en winnaar Gouden NL-Award 2012), Orfee Geldhof (programmaverantwoordelijke Radio 2 West-Vlaanderen), Piet Bakker (Lector Massamedia en Digitalisering Hogeschool Utrecht), Arnold Wielenga (voormalig adjunct directeur/hoofdredacteur RTV Noord), Karel van den Berg (trainer journalistieke creativiteit De Mediapraktijk), Alex Beishuizen (zelfstandig media-adviseur), Hansje van Etten (eindredacteur Holland Doc 24) en Willem Wits (documentairemaker). Jenny Booms is de secretaris van de jury.

Overzicht genomineerde programma’s NL-Awards 2013

Radio Nieuws
Omroep West – Mogge Michiel: Ode aan de Pier
Michiel Steenwinkel, Martine Boerkamp, Marjolein Visser, Bas Martinius

Live nieuwsuitzending vanaf de Pier van Scheveningen op de ochtend dat deze sluit, als gevolg van faillissement en achterstallig onderhoud.

Omrop Fryslân – Omrop Fryslân Sport
Roelof de Vries, Jaantje Olijnsma, Hijlko Broersma, Koos Wieling, Geert van Tuinen, Jan Vincent van Zuiden, Steven Scholte, Martin Wijbenga, Theo Timmermans

Spannend verslag van de kampioenswedstrijden van SC Cambuur tegen Excelsior en van koploper FC Volendam die gelijktijdig tegen Go Ahead Eagles speelt. De beslissing van het kampioenschap valt in deze laatste competitieronde.

RTV Rijnmond – Kan in Nederland een ziekenhuis failliet gaan? – Compilatie Ruwaard van Putten ziekenhuis
Sjoerd Bootsma, Jan Roelof Visscher, Hanneke Terlingen, Ruud de Boer

Compilatie over het faillissement van het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse en de oorzaak en gevolgen daarvan.

TV Nieuws
Omroep Gelderland – Oud directeur kinderdorp bekent misbruik
Marleen Klunder, Maaike de Glee, Rianne Tol, Ron Harmsen

Item uit het actualiteitenprogramma In Gelderland waarin de omroep onderzoek doet naar het seksueel misbruik in jeugdzorginstelling Kinderdorp Neerbosch in Nijmegen vanaf de jaren vijftig.

L1 – Gijzelingsdrama Reuver
Lody Trepels, Bern Opdenacker, Maurice de Heus, Wouter Nelissen

Live uitzendingen rond de gijzelingszaak in Reuver, vanaf de eerste berichten over een schietpartij tot en met de stille tocht in Reuver een aantal dagen later, inclusief een studiogesprek met de burgemeester, de korpschef politie en het Openbaar Ministerie.

RTV Noord – Noord Vandaag extra
De ploeg van RTV Noord

Vroege ochtenduitzending naar aanleiding van de aardbeving en naschok in de nacht van 7 op 8 februari 2013 in Noord-Groningen.

Radio Achtergrond
L1 – Het wonder van Venlo
Frans Pollux

Radiodocument over de tegenstrijdige meningen over het Venlose mikwe, een vermeend joods ritueel bad uit de 13e eeuw. Is het topstuk van het Limburgs Museum wel een echte mikwe?

RTV Rijnmond – Rijnmond staat stil – Hineh Ma Tov
Paul Verspeek

Reportage waarin de 69-jarige Klaas Slegt uit Rotterdam vertelt hoe hij erachter is gekomen dat hij eigenlijk joods is en Josua Ossendrijver heet, uitgezonden aan de vooravond van de onthulling van een joods kindermonument.

TV Achtergrond
Omroep Flevoland – S.C. Buitenboys, geweld heeft nooit het laatste woord
Kim van Schie, Riemer Scheper, David Brouwer, Marco Penninkhof

Reportage over hoe het voetbalclub de Buitenboys het afgelopen jaar vergaan is, na de gewelddadige dood van hun grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Omroep West – Den Haag viert het Koninkrijk
Tialda Bottema, Margreet Bartels, Helga Meijer, Monique Straathof, Aartie Kedar, Arbel Eshet, Annelies Dijkman, Marjolein van den Berg, Annabel van Gageldonk, Iona Amuchastegui, Chiel Verbakel, Marc Bos, Barbara Wijts, Ton Mallo

Aflevering uit een negendelige serie naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden op 30 november 2013. Het rijke koninklijk verleden en heden wordt vanuit verschillende perspectieven belicht.

Omrop Fryslân – Bynt – Lessen leare út silo-ûngelok
Harm Weistra, Tjarco van Wijngaarden, Andreas van Neerdbos, Gerrit Hofstra

Aangrijpend gesprek met de nabestaanden van Mark Lemmens, die overleed bij het schoonmaken van de mestsilo, aan de vooravond van een themabijeenkomst over het aanpassen van de regelgeving omtrent de silo’s.

Radio Varia
RTV Utrecht – Aan Tafel – Reportage vrouwengevangenis Nieuwersluis
Rob van Dijk, Pieter Vorage

Een reportage in vijf delen die een ‘kijkje’ geeft achter de muren van de vrouwengevangenis in Nieuwersluis.

Omrop Fryslân – Buro de Vries – Ultrakoart ferhaal
Nyk de Vries

In een ultrakort verhaal laat schrijver Nyk de Vries ons kennismaken met de absurditeiten van alledag.

RTV Rijnmond – Chris Natuurlijk
Chris Vemer

Een wekelijks programma bij Radio Rijnmond over groen en natuur, duurzaamheid en cultuur.

TV Varia
Omroep Gelderland – Ik geloof in mij
Ilse de Graaf, Marlies Kruizenga, Ans Dokter, Barbara de Baare

Programma waarin zes Gelderse zangers en zangeressen gevolgd worden op hun weg naar het gedroomde succes.

RTV Noord-Holland – Van Zuks Dus – Koos voelt zich man én vrouw
Ron Flens

Kort item over het pasgetrouwde stel Hedwig en Vera uit Haarlem. Vera is een man (Koos) die er sinds kort voor uit durft te komen dat hij zich vaak vrouw voelt.

Omroep West – De leukste school – Stedelijk College Zoetermeer
Jeroen Holtrop, Brandon Hofstra, Tim van Maanen, Barbara Wijts, Ton Mallo

Programma waarin de 22-jarige presentator op zoek gaat naar de leukste middelbare school van de regio, beoordeeld op basis van aspecten die jongeren belangrijk vinden op een school.

Evenementen
Omroep Brabant – De Koning in Brabant
Amber Stalenhoef, Cindy de Koning, Anna van Liempd, Erik Emmen

Compleet live verslag van het bezoek van het koninklijk paar aan de provincie Brabant op 12 juni 2013.

Omroep Gelderland – Zwarte Cross
Ron Harmsen, Carrie ten Napel, Jolanda Beulakker, Jeroen Heggen

Uitzending waarin de sfeer en het gevoel van de Zwarte Cross, het vierdaagse festival in Lichtenvoorde, wordt overgebracht.

RTV Drenthe – TT 2013
Karin Mulder, Rik Hovingh, Henk Kuhl, Niels Dijkhuizen, Mark Voortman, Jeroen Willems, Joris Barkse, Willem Hully

Een live TT Journaal en een verslag van het TT Festival brachten de festiviteiten in Assen live in de huiskamers van Nederland.

Documentaire
Omroep Zeeland – L’Amour des Moules
Reinette van de Stadt, Willemiek Kluijfhout

Documentaire die de fascinerende levensloop van de Zeeuwse mossel toont en de gepassioneerde mensen die zij onderweg tegenkomt: biologen, kwekers, vissers, maar ook koks en zelfs een gynaecoloog.

Omroep West – Joop van Deursen gaat naar huis
Helga Meijer, Erik Kooyman, Ko Markovsky, Ton Mallo

Persoonlijke documentaire over Joop van Deursen, die in 1944 ontsnapt uit een Duits werkkamp en liefdevol wordt opgevangen door de familie Lubbers, grootouders van de maakster.

RTV Oost – Houdt God van vrouwen?
Emile van Rouveroy van Nieuwaal, Annelotte Verhagen, Rogier Kappers, Maarten van Rouveroy van Nieuwaal, Adri Schrover, Benny Jansen, Sam Simons, Wouter Veldhuis, Tim van Poppen, Jaap Verdenius

Documentaire over de strijd van Hilligje Kok uit Staphorst voor de emancipatie van orthodox-christelijke vrouwen. Hilligje wil een actieve rol spelen in haar kerk en in de SGP, maar de mannen houden de deuren voor haar gesloten.

Sociale interactie
Omroep Gelderland – Zomer in Gelderland
Simen Klok, Angelique Kruger, Niels Loeffen

Een vrolijk dorpsprogramma waarmee Omroep Gelderland in 2013 langs 25 dorpen en kleine steden trok, waarbij de samenwerking tussen dorpsgenoten werd gestimuleerd via de verschillende media.

RTV Noord – De aardbevingsapp
Rens van Stralen, Erik Hogeboom

Nieuwe app van RTV Noord die laat zien hoe zwaar een aardbeving was, waar het zwaartepunt van de beving was en hoe mensen de beving hebben beleefd. De informatie wordt gegeven door inwoners van het gebied zelf.

Omroep West – Donate a Gift
Anouk Vrolijk, Karen van der Kruit, Jorinda Teeuwen

Speciale actie waarbij de omroep op allerlei manieren luisteraars er toe beweegt om zoveel mogelijk nieuwe cadeaus in te leveren voor mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank.

Eervolle vermelding
RTV Noord-Holland – NH Nieuws – IJsmeester Jan uit Jisp
Paul Tromp

Dagelijks meet ijsmeester Jan, in dit onderdeel van het programma NH Nieuws, de dikte van het ijs om de kijker op de hoogte te stellen van de dikte van het natuurijs in Jisp en omgeving. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email