NOS en regionale omroepen komen met Bureau Regio

De NOS gaat vanaf volgende week nauw samenwerken met de regionale omroepen. Het zogeheten Bureau Regio krijgt een plek op de nieuwsvloer van de NOS in Hilversum.

Het regionale nieuws moet dankzij de samenwerking eerder op de website van de NOS komen en andersom kunnen regionale omroepen snel landelijk nieuws brengen. De vuurdoop van de samenwerking worden de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart.

Het bureau is de opvolger van de Radio Nieuws Centrale (RNC), die twintig jaar geleden werd opgericht om radionieuws te delen tussen de NOS, de regionale omroepen en de Wereldomroep. De samenwerking vindt plaats op het gebied van radio, televisie en internet. Nederland telt dertien regionale omroepen.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) pleit voor een samenwerking die veel verder gaat dan Bureau Regio. Als het aan de NPO ligt worden de regionale omroepen samengevoegd met de landelijke omroepen tot één mediadienst. NPO-voorzitter Henk Hagoort schreef in september aan de regering over de integratie die volgens hem nodig is om ‘slagvaardig’ te kunnen opereren.

De regionale omroepen protesteerden hier fel tegen en stelden een alternatief plan voor om samen te gaan in vijf mediabedrijven. De Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS) presenteerde het alternatieve plan, om de de lokale nieuwszenders in leven te kunnen houden.

Directeur Gerard Schuiteman van Stichting ROOS is tevreden over de samenwerking met de NOS. “De regionale omroepen hebben met hun gebiedskennis en de snelheid waarmee ze regionaal nieuws kunnen brengen een belangrijke toevoeging voor de NOS”, reageert hij in een verklaring. Ook algemeen directeur van de NOS, Jan de Jong, is enthousiast. “Door de grote bezuinigingen bij de publieke omroep staat de kwaliteit van de nieuwsvoorziening onder druk. Met Bureau Regio bundelen we onze krachten met onze regionale collega’s.” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email