Ugandese krant drukt ‘top 200’ van homo’s af

De media in Uganda is niet meer te vertrouwen. De Ugandese tabloid The Red Pepper heeft op zijn voorpagina een lijst afgedrukt van wat het zelf de ’top 200 homoseksuelen’ noemt. Maandag tekende de Ugandese president Yoweri Museveni de omstreden antihomowet, waaronder homoseksuelen lange gevangenisstraffen kunnen krijgen.

In het artikel in Red Pepper, de grootste krant van Uganda, werden de namen van tweehonderd homoseksuelen genoemd onder de vetgedrukte kop ‘Ontmaskerd!’. Ook werden er enkele foto’s geplaatst. De angst bestaat dat de lijst leidt tot een heksenjacht op homo’s in het Afrikaanse land.

Red Pepper wordt ook wel gezien als de sensatiekrant van Uganda, vergelijkbaar met The Sun in Engeland of Bild Zeitung in Duitsland,

Op de lijst staat de prominente homoactivist Pepe Julian Onziema, die herhaaldelijk heeft gewaarschuwd dat de nieuwe wet geweld tegen homoseksuelen in de hand kan werken.

Volgens politiewoordvoerder Patrick Onyango zijn er nog geen homo’s of lesbiennes gearresteerd sinds de wet is aangenomen. Onder de nieuwe wet kunnen homoseksuelen veertien jaar tot levenslange gevangenisstraf krijgen voor hun seksuele geaardheid. Oorspronkelijk wilde het Ugandese parlement in de wet opnemen dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf zou komen te staan. Dit werd na internationale kritiek afgezwakt. Homoseksualiteit was al verboden in Uganda. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten