VK: Global Radio verkoopt 8 stations aan Ierse Communicorp

Global Radio verkoopt acht radiostations in het Verenigd Koninkrijk aan Communicorp van de Ierse mediamagnaat Denis O’Brien. Het gaat onder meer om Smooth Radio in Manchester, Nottingham en Newcastle en Capital FM in Schotland en het zuiden van Wales. Al deze stations blijven onder franchise van merken van Global Radio draaien.

In juni 2012 maakte Global Radio, eigenaar van onder meer Capital, LBC, Gold en Heart, bekend dat het GMG Radio, eigenaar van Real Radio en Smooth Radio, overneemt. De overname stuitte echter wel op bezwaren van de Competition Commission (CC). Deze was van mening dat Global Radio in een aantel regio’s een te sterke positie zou krijgen.

De CC oordeelde dat Global Radio in totaal acht radiostations moest verkopen in de East Midlands (regio Nottingham), Cardiff (zuiden van Wales), het noorden van Wales, Manchester, de regio Newcastle, het zuiden en westen van Yorkshire en Schotland. Een beroep door Global Radio tegen het besluit van de CC werd in november 2013 door het College van Beroep voor het bedrijfsleven afgewezen.

Afgelopen donderdag werd bekendgemaakt dat Global Radio acht radiostations verkoopt aan Communicorp van de controversiële Ierse mediamagnaat Denis O’Brien. Het bedrijf is in Ierland al eigenaar van onder meer de landelijke stations Today FM en Newstalk.

Comminicorp neemt Smooth Radio in Manchester, Nottingham en Newcastle, Capital FM in Schotland en het zuiden van Wales, Real Radio in het noorden van Wales en Yorkshire en Real XS in Manchester over. Communicorp betaalt ruim 42 miljoen euro voor de zenders. De meeste stations zullen blijven draaien als franchise van merken van Global Radio. De overname dient nog wel goedgekeurd te worden door de diverse waakhonden.

Wijzigingen radiolandschap
De overname van de acht radiostations van Global radio door Communicorp gaat, ondanks dat de zenders grotendeels blijven opereren als franchise, toch voor flink wat wijzigingen in het radiolandschap zorgen. Een overzicht:

  • – Smooth Radio staakt binnenkort zijn uitzendingen via het landelijke DAB-net van Digital One. Op de plek van Smooth Radio komt een zender die hits uit de jaren ’70, ’80 en begin jaren ’90 draait. Mogelijk wordt dit Heart Xtra, Heart Club Classics of Gold;
  • – Doordat Smooth Radio zijn uitzendingen via het landelijke DAB-net staakt keren de zes regionale ochtend- en middagshows terug. Deze worden uitgezonden via FM en verschillende lokale DAB-netten;
  • – Smooth Radio gaat Gold vervangen op een groot aantal middengolffrequenties en lokale DAB-netten. Alleen in Londen, Manchester en de East Midlands blijft Gold bestaan, omdat Smooth radio hier al een FM-frequentie heeft;
  • – Real Radio verdwijnt geheel. De zes stations worden allemaal omgedoopt tot Heart. Omdat Heart al actief is via lokale licenties in het noorden van Wales worden deze stations omgedoopt tot Capital FM;
  • – RealXS in Glasgow wordt omgedoopt tot XFM. De alternatieve jongerenzender keert hierdoor na ruim vijf jaar terug op FM in Schotland;
  • – Wat de plannen van Communicorp voor Real XS Manchester zijn is nog niet bekend. Omdopen tot XFM kan niet, omdat deze zender al een FM-frequentie heeft in deze regio.

Global Radio blijft bij de franchisestations verantwoordelijk voor de landelijke reclameverkoop en de netwerkprogramma’s. Communicorp gaat zelf de lokale reclameverkoop en de lokale programma’s verzorgen. Mogelijk maakt het bedrijf hiervoor wel gebruik van faciliteiten van Global Radio. Wanneer alle wijzigingen ingaan is nog niet bekend. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email