BNN herhaalt Het Grote Racisme Experiment

De publieke omroep BNN herhaalt dinsdagavond het veelbesproken tv-programma ‘Het Grote Racisme Experiment’ om 21.00 uur bij BNN op Nederland 3. Daarin komen 30 nietsvermoedende jongeren terecht in een sociaal experiment waarin de blauwogigen als dommer en minderwaardig worden behandeld.

Maken de bruinogigen bezwaar tegen hun superioriteit of bevalt deze machtige positie ze wel? En komen de blauwogigen in opstand of zien ze lijdzaam toe?

Er schuilt volgens BNN een racist in ons allemaal. Dat wordt pijnlijk duidelijk in dit door Sophie Hilbrand gepresenteerde experiment.

Sophie: ‘Het openlijk racisme van Geert Wilders roept gelukkig heel veel weerstand op, maar racisme is in iedereen sluimerend aanwezig. We moeten ons niet alleen tegen deze exces van Wilders keren, maar ook naar onszelf durven kijken en ervan bewust blijven dat we altijd iedereen opnieuw zonder vooroordelen tegemoet treden. Het Grote Racisme Experiment maakt dit sluimerende proces van racisme inzichtelijk en invoelbaar. Hoe is het om puur op uiterlijk veroordeeld te worden?’

Sociale experiment
Het sociale experiment ‘blue eye-brown eye’ is in 1968 in Amerika bedacht door Jane Elliott en heeft veel stof doen opwaaien. Het is een oefening die mensen laat voelen hoe het is om vernederd te worden, om altijd te moeten vechten voor je rechten. Het experiment bij BNN is uitgevoerd door Seyda Buurman-Kutsal, zelf jarenlang getraind door Elliot.

De dertig deelnemers worden op basis van oogkleur in twee groepen ingedeeld. De bruinogigen bepalen de regels waar de blauwogigen zich aan dienen te houden. Achter de schermen analyseren psychologen Steven Pont en Irene Verwey het gedrag van de deelnemers en ziet Sophie de emoties die het experiment in de groep losmaakt; herkenbaarheid bij de mensen met een getinte huidskleur en een harde confrontatie voor de blanken binnen de groep. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email